ГУР, Пигожин і Washington Post. Новий скандал про “подвійне дно” “Вагнера”


07:3015.05.2023

Засновник російської ПВК “Вагнера” Євген Пригожин нібито пропонував Україні в обмін на відведення підрозділів ЗСУ з Бахмута, де його найманці зазнають великих втрат, розкрити дані про позиції військ РФ для атак. Українська сторона на це не погодилася, йдеться у новій порції оприлюднених документів розвідки США, що просочилися в мережу через платформу Discord.

Про це пише Washington Post. ІншеТВ переклало для вас цей текст, тому що вже множаться дуже різні його інтерпретації.

Наприкінці січня, коли його найманці тисячами гинули в боях за зруйноване місто Бахмут, власник групи “Вагнер” Євген Пригожин нібито зробив Україні надзвичайну пропозицію.

Пригожин заявив, що якщо українське командування виведе своїх солдатів з району навколо Бахмута, він надасть Києву інформацію про позиції російських військ, яку Україна зможе використати для їх атаки. Пригожин передав цю пропозицію своїм контактам у Головному управлінні військової розвідки України, з якими він підтримував таємний зв’язок протягом війни, згідно з раніше не опублікованими документами американської розвідки, витоком яких стала платформа групового чату Discord.

Пригожин публічно ворогує з російським військовим командуванням, яке, як він несамовито стверджує, не змогло оснастити і поповнити його війська, які надають життєво важливу підтримку військовим зусиллям Москви. Але він також є союзником президента Росії Володимира Путіна, який цілком може розцінити пропозицію Пригожина обміняти життя бійців “Вагнера” на російських солдатів як державну зраду.

З витоку документа не зрозуміло, які саме позиції російських військ пропонував розкрити Пригожин.

Двоє українських чиновників підтвердили, що Пригожин кілька разів розмовляв з керівництвом української розвідки, відомої як ГУР. Один чиновник сказав, що Пригожин неодноразово робив пропозицію щодо Бахмута, але Київ відхиляв її, оскільки чиновники не довіряють Пригожину і вважають, що його пропозиції могли бути нещирими.

Американський чиновник також попередив, що у Вашингтоні є подібні сумніви щодо намірів Пригожина. Українські та американські чиновники говорили на умовах анонімності, щоб обговорити чутливу інформацію.

В інтерв’ю The Washington Post президент України Володимир Зеленський не підтвердив контакти з Пригожиним. “Це питання [військової] розвідки”, – сказав він. Український лідер також заперечив проти публічного оприлюднення секретної інформації і заявив, що вважає, що витоки пішли на користь Росії.

Але не підлягає сумніву гірке розчарування Пригожина запеклим боєм у Бахмуті. Він скаржився, публічно і приватно, що Міністерство оборони Росії не надало його бійцям боєприпасів та інших ресурсів, необхідних для досягнення успіху. Бахмут, на сході України, став свідком одних з найкривавіших боїв війни. За останні кілька місяців, в ході боїв, що вимірюються кварталами міста, українські та російські війська зазнали значних втрат.

Пригожин, який обіцяв взяти місто під контроль до 9 травня, вчасно до святкування Дня Перемоги в Росії, нещодавно публічно погрожував вивести свої війська з бою.

Інші витоки документів свідчать про те, що чиновники Міністерства оборони Росії в приватних розмовах обговорювали, як реагувати на критику Пригожина щодо діяльності військових і його вимоги про виділення додаткових ресурсів, які вони, очевидно, визнали нелегітимними. Документи також свідчать про боротьбу за владу між Пригожиним і вищими посадовими особами, в тому числі міністром оборони Росії Сергієм Шойгу.

На цьому напруженому тлі Пригожин нібито підтримував таємні стосунки з українською розвідкою, які, окрім телефонних дзвінків, включали особисті зустрічі з офіцерами ГУР у невстановленій країні в Африці, йдеться в одному з документів. Сили Вагнера забезпечують безпеку кількох урядів на континенті.

Витік американської розвідки показує, що Пригожин нарікає на великі втрати, яких зазнали його власні сили, і закликає Україну завдати сильнішого удару по російських військах.

Згідно з одним документом, Пригожин повідомив українському офіцеру розвідки, що російські військові мають проблеми з постачанням боєприпасів. Він порадив українським військам продовжувати наступ на кордоні Криму, який Росія незаконно анексувала, оскільки моральний дух російських військ був низьким. У доповіді також посилаються на інші розвідувальні дані, зазначаючи, що Пригожин знав про падіння морального духу серед військ Вагнера і що деякі з його бійців не виконали наказ про розгортання в районі Бахмута під шквальним вогнем, побоюючись зазнати більших втрат.

У воєнний час немає нічого незвичайного в тому, що протиборчі сторони підтримують певну форму комунікації. І документи не розкривають намірів Пригожина розмовляти зі своїми колишніми ворогами в Україні. В одному з інтерв’ю український чиновник охарактеризував ці контакти в дусі “тримати друзів близько, а ворогів ще ближче”, пише видання.

Документи також свідчать про те, що Київ підозрює або може знати, що Кремлю відомо про зв’язок Пригожина з українською розвідкою, якщо не про його таємні переговори щодо Бахмута.

В одному з документів, заснованому на “сигналах” – або перехоплених повідомленнях – йдеться про те, що керівник військової розвідки України Кирило Буданов “очікував, що росіяни використають деталі таємних переговорів Пригожина з ГУР і його зустрічі з їхніми офіцерами в Африці, щоб виставити його українським агентом”. Буданов не уточнює, чи підозрює, що Москва може вже знати, що Пригожин розмовляє з офіцерами ГУР.

Коли йому повідомили, що документи американської розвідки виявили зв’язок Пригожина з українською розвідкою, командир найманців, схоже, прояснив ситуацію. “Так, звичайно, я можу підтвердити цю інформацію, нам нічого приховувати від іноземних спецслужб. Ми з Будановим все ще в Африці”, – написав Пригожин у неділю у своєму Telegram-каналі.

Пригожин не одразу відповів на питання про його пропозицію розкрити позиції російських військ в обмін на відведення українських військ у Бахмуті.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube