В Сербії пройдуть позачергові вибори – через стрілянину в школі і фотошоп


23:0314.05.2023

Президент Сербії Александр Вучич погодився на проведення дострокових виборів у країні. Він не виключив, що вибори в Сербії можуть відбутися до вересня цього року.

Про це повідомляє RTC.

Александр Вучич заявив у Дуваніште, де було виставлено здану незареєстровану зброю, що вибори можливі найпізніше у вересні, але опозиція не обиратиме, які вибори будуть проведені тоді, додавши, що 26 травня будуть цікаві рішення.

“Двадцять шостого повідомлю народу. Ми йдемо на вибори, найпізніше у вересні, і ніякої філософії немає. Ви не будете визначати, коли відбудуться вибори, тому що це не фонтан побажання і країна не гра, як ви собі уявляли, але якщо ви хочете поговорити, ми готові поговорити”.

Вучич сказав, що як президент він зобов’язаний поважати кожне політичне зібрання і звертати увагу на вимоги опозиції, але він не впевнений, що це за політичні вимоги.

“Я сподівався, що сьогодні ми поговоримо про сьогоднішню тему, про яку говорить весь світ. Усі світові ЗМІ говорять про дії, вжиті Сербією”, – сказав Вучич після показу зданої незареєстрованої зброї, відповідаючи на запитання журналіста про акцію протесту.

Він пояснив, що він, як президент, зобов’язаний поважати кожні збори з будь-якою кількістю людей, “чи то п’ять, чи то сто, чи то понад тисячу осіб, як це було два рази кілька днів тому”.

“Неважливо, коли збираються тисячі людей, чи були вони організовані опозиційними партіями”, – сказав Вучич, додавши, що він повинен “звернути увагу на їхні вимоги і на те, що вони можуть зробити”.

Він наголосив, що держава вживає серйозних і ретельних заходів, пояснивши, що після двох трагедій, які спіткали Сербію, вона відгукнулася на заклик матерів і суспільства про більшу безпеку.

“Тепер у нас є десять днів, протягом яких у нас немає жодного кримінального злочину на території Белграда з 18:00 до 9:00.

Президент Сербії Александр Вучич заявив, коментуючи прохання протестувальників у Белграді про звільнення міністра поліції Братислави Гашича, що цього не станеться, тому що міністр “відмінно виконує свою роботу”.

Відповідаючи на запитання журналістів, Вучич нагадав, що коли в Норвегії сталася найбільша трагедія в Європі, коли загинули 77 осіб, через проблеми зі спецслужбами у відставку пішов тільки директор поліції, і нікого не було замінено, і що не було жодних демонстрацій.

“Нам не спадає на думку замінити Гашича, тому що він дуже добре робить свою роботу. Але немає проблем, ми можемо зустрітися з вами, замінити весь уряд, піти на вибори, але для цього вам доведеться почекати 26-го. Нічого страшного, тут крісла ніхто не охороняє. Хочеш говорити про що завгодно – реаліті-шоу, REM, можна. Але говорити не хочеш”, – сказав Вучич.

Він заявив, що якщо це стосується політичних вимог, він не впевнений, чи знає хто-небудь, які ці вимоги. “Я не думаю, що можна говорити на вулиці і розмовляти з вулицею, але я це теж поважаю. Ми завжди готові говорити про все. Якщо реаліті-шоу скасують, то їх скасують скрізь”, – заявив президент Сербії Александр Вучич.

“Інститут психічного здоров’я та психологічні товариства роблять важливі справи
Говорячи про засідання Робочої групи з психічного здоров’я та безпеки молоді, на якому експерти обговорюють трагедію, що трапилася в школі “Владислав Рибнікар”, президент зазначив, що Інститут психічного здоров’я робить важливі справи, що всі товариства психологів роблять великі справи, і що інвестиції триватимуть.

Він заявив, що прем’єр-міністр Ана Брнабич продовжить бесіду з батьками сьогодні або завтра.

“Не всі прохання даються легко, але їх треба виконувати, треба подивитися, як і що зі школою, як можна швидше її відновити. Обов’язково будуть діти з посттравматичним синдромом, там має допомогти люди, які знають, як і яким чином, це дуже важливо для нас”, – наголосив Вучич.

“Такої політичної фальсифікації не було за останні 30 років”

Коментуючи опубліковане в соціальних мережах відфотошоплене зображення зі збільшеним числом учасників акції протесту в п’ятницю в Белграді, Вучич сказав, що такої політичної фальсифікації в Сербії не було за останні 25 або 30 років.

Реакція прем’єр-міністерки Ани Брнабич на це відфотошоплене зображення була, за її словами, такою самою карикатурою.

“Ана зробила те ж саме, що і вони – вона зробила карикатуру, щоб показати, що ніхто не повинен цього робити, що вони не повинні обманювати, брехати”, – сказав Вучич журналістам.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube