Швейцарія слідом за ЄС запровадила санкції щодо пвк «вагнер» та російського РІА ФАН


11:5414.05.2023

Уряд Швейцарії обновив свій санкційний список щодо росії: додав до нього пвк «вагнер» та інформаційне агентство РІА ФАН (Федеральне агентство новин № 1).

Отже, Швейцарія пішла шляхом Європейського Союзу, який раніше ухвалив аналогічне рішення.

Про це пише SWI, передає Інше ТВ.

Приватна військова компанія «вагнер» – недержавне збройне формування, що базується в росії, з правовим статусом, який неможливо визначити точно. ПВК була створена і лишається під контролем підприємця євгена пригожина; в деяких країнах вона має статус терористичної організації.

За інформацією Мінекономіки, у Швейцарії ця організація, як «інструмент російської гібридної війни, опинилася під санкціями за свою активну участь у воєнній агресії проти України. Нехай юридична суть „групи вагнер“ і залишається незрозумілою, вона однаково за фактом є елементом складної мережі глобальних компаній, котрі працюють у низці секторів економіки: від авіації, безпеки, технологій, торгівлі сировиною, фінансових послуг до інформаційного впливу. Ці компанії пов’язані між собою за допомогою пересічних відносин власності та складних логістичних мереж». 

Агентство РІА ФАН, раду директорів якого також очолює євген пригожин, зазнало санкцій у ЄС, а тепер ще й у Швейцарії, за «поширення проурядової пропаганди і дезінформацію».

Сам євген пригожин, як повідомляє швейцарське інформаційне агентство Keystone-SDA, перебуває під швейцарськими санкціями, починаючи з жовтня 2020 року через діяльність його пвк у Лівії. Крім того, під санкції ЄС потрапили нещодавно і два інших російських ЗМІ: RT Arabic і Sputnik Arabic. Швейцарія, однак, не стала вносити їх до свого санкційного списку.

Уряд Швейцарії переконаний у тому, що, «хоча ці інформаційні канали і є розповсюджувачами маніпуляцій і фальсифікацій, все одно найкращий спосіб боротьби з дезінформацією – це факти, а не заборони».

Проте, уточнює Мінекономіки Швейцарії, нехай ці ЗМІ і не будуть заблоковані в Конфедерації, «у країні буде введено заборону на розміщення реклами на цих каналах». Санкції набули чинності о 18:00 за швейцарським часом у четвер, 20 квітня 2023 року. Нагадаємо, після деяких початкових коливань у перші дні після вторгнення росії в Україну в лютому 2022 р., Швейцарія почала доєднуватися до обмежень, введених ЄС щодо росії, адаптувавши на сьогодні десять пакетів санкційних заходів.

Як повідомляло Інше ТВ, Рада ЄС ввела санкції щодо пвк «вагнер» та російського інформагентства RIА FAN



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube