Китай сворює “підпільну поліцію” в різних країнах, таку “дільницю” викрили в Нью-Йорку. Для чого це робиться


12:0018.04.2023

Двох жителів Нью-Йорка заарештували за підозрою в організації підпільної дільниці поліції Китаю в місті. Про це повідомив Мін’юст США, звітуючи про розслідування схем репресій, які, як стверджується, застосовує КНР для переслідування дисидентів.

Так, 61-річному Лю Цзяньваню і 59-річному Чень Цзіньпіну висунуто звинувачення у змові з метою роботи як агентів Китаю без повідомлення влади США і перешкоджанні правосуддю. За версією слідства, обвинувачені організували підпільну поліцейську дільницю в Чайна-тауні на Мангеттені.

Крім того, влада США висунула обвинувачення в різних злочинах 44 людям, яких вважають співробітниками поліції і спецслужб Китаю, що брали участь у переслідуванні китайських дисидентів, які живуть у США. Зокрема, їх підозрюють у тому, що вони створювали тисячі підроблених акаунтів у соцмережах, щоб погрожувати незгодним із політикою КНР.

“Сьогодні у федеральному суді в Брукліні було відкрито два кримінальні позови, подані прокуратурою Східного округу Нью-Йорка, в яких 44 обвинувачених звинувачуються в різних злочинах, пов’язаних зі спробами національної поліції Китайської Народної Республіки (КНР) – Міністерства громадської безпеки (МГБ) – переслідувати китайських громадян, які проживають у Нью-Йорку та інших регіонах США. Обвинувачені, серед яких 40 офіцерів МПБ і двоє чиновників Адміністрації кіберпростору Китаю (CAC), нібито здійснювали транснаціональні схеми репресій, спрямовані проти громадян США, чиї політичні погляди і дії не схвалюються урядом КНР, наприклад, виступали за демократію в КНР”, – повідомляє Мінюст США.

“Ці справи демонструють, на що здатен уряд КНР, щоб змусити замовкнути і переслідувати громадян США, які реалізують свої фундаментальні права, виступаючи проти утисків з боку КНР, в тому числі шляхом незаконної експлуатації американської технологічної компанії, – заявив помічник генерального прокурора Метью Г. Олсен з Відділу національної безпеки Міністерства юстиції США. “Ці дії порушують наші закони і є образою наших демократичних цінностей та основних прав людини”.

“Міністерство громадської безпеки Китаю використовувало оперативників для переслідування людей китайського походження, які мали сміливість виступати проти Комуністичної партії Китаю – в одному випадку шляхом таємного поширення пропаганди з метою підриву довіри до наших демократичних процесів, а в іншому – шляхом придушення свободи слова американських користувачів відеоконференцій”, – заявив виконуючий обов’язки помічника директора Відділу контррозвідки ФБР Курт Ронноу. “Ми не збираємося миритися з репресіями КПК – її спробами погрожувати, переслідувати і залякувати людей – тут, у Сполучених Штатах. ФБР продовжуватиме протистояти спробам китайського уряду порушувати наші закони і придушувати права і свободи людей в нашій країні”.

Як стверджується, ці офіцери працювали з пекінським бюро МПС і входять або були призначені до елітної оперативної групи під назвою “Робоча група спеціального проекту 912”. Метою Групи є переслідування китайських дисидентів, які перебувають по всьому світу, в тому числі в США.

“Як стверджується, уряд КНР використовує свою національну поліцію і Робочу групу спеціального проекту 912 не як інструмент для підтримки закону і захисту громадської безпеки, а скоріше як ферму тролів, яка нападає на людей в нашій країні за здійснення свободи слова в спосіб, який уряд КНР вважає незручним, а також поширює пропаганду, єдиною метою якої є посіяти розкол всередині Сполучених Штатів”, – заявив прокурор Східного округу Нью-Йорка Бреон Пейр.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube