Громадянам України не варто боятися переслідувань за отримання російських паспортів у Криму, — Ташева (ВІДЕО)


22:4012.04.2023

Громадянам України, які проживають на території тимчасово окупованого Росією Криму, не варто боятися повернення півострова під контроль Української держави. Крим повинні будуть покинути тільки громадяни РФ, які незаконно в’їхали туди після 2014 року. За різними підрахунками, це від 500 до 800 тисяч осіб.

Про це сьогодні, 12 квітня, в ефірі телеканала FREEДОМ заявила постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

“Щодо виселення тощо, це торкнеться російських громадян, тобто тих, у кого є російський паспорт, але не після 2014 року, який отримали українські громадяни, а це росіяни, які понаїхали з території Російської Федерації після 2014 року. Щодо цих людей у нас єдина позиція — ті, хто приїхав до Криму незаконно після 2014 року, мають виїхати. Наші громадяни, які на момент 2014 року жили в Криму, навіть якщо вони отримали окупаційний незаконний паспорт, ми тільки факт їхнього проживання на території Криму та отримання окупаційного паспорта переслідувати не будемо, бо, згідно з українським законодавством, це не є злочином. Усі видані на території Криму документи є нікчемними. Тобто ті документи, які ми не визнаємо, відповідно, переслідувати за те, що ми не визнаємо факт наявності такого документа, звичайно ж, це просто абсурдно”, — пояснила вона.

Постпред нагадала, що Україна поважає міжнародне право, права людини, верховенство права, і відповідальності зазнають тільки ті люди, які активно сприяли окупаційному режиму, порушували права людини, здійснювали воєнні злочини та геноцид на території півострова, ті, хто ухвалював управлінські рішення, топпосадовці, ті, хто зрадив присязі, судді, прокурори, слідчі, військові.

“Усім іншим нема чого боятися. Тобто це не сотні тисяч осіб, які потраплять під відповідальність. Це десятки тисяч осіб, які порушили присягу. Але це не більшість населення. Тому більшості населення переживати нічого”, — запевнила Ташева.

Також постпред пояснила, що українці можуть залишати Крим через РФ, оскільки це форс-мажор, і не призведе до переслідування і покарання за порушення українського закону про неправильний перетин кордону.

“Українська прикордонна служба, представництво президента і Мінреінтеграції ще на початку повномасштабного вторгнення зробили роз’яснення про це. Є норма в українському законодавстві, що, якщо людина порушила шлях в’їзду на територію півострова, то з неї за це не буде відповідальності, якщо вона була вимушена це зробити, бо інакше вона б з території півострова не виїхала або не в’їхала. Тобто це екстраподії, це форс-мажор, це війна. Уже зараз ніхто за неправильний перетин державного кордону цих людей не карає. Усе нормально. Люди виїжджають, виїжджають на території третіх країн, потім повертаються на територію Української держави, все нормально, і ніхто їх за це не переслідуватиме, звичайно”, — розповіла вона.

У будь-якому разі, підкреслила Ташева, до відповідальності буде притягнуто людей, які мають стосунок до якоїсь так званої “влади” в Криму.

“Тому тих, кого потрібно буде, ми і так притягнемо. А для того, щоб після деокупації не було необхідності дуже багатьох проганяти через процедуру примусового видворення і винесення рішення індивідуальних тощо, тому чим більше російських громадян виїде вже зараз, які приїхали після 2014 року, тим для нас краще”, — заявила вона.

Постпред акцентувала, що російські окупанти бояться українського наступу і будують оборонні споруди в Криму. Багато росіян уже виїжджають із півострова.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube