Перемовини МЗС Росії та Туреччини – Лавров жалівся на США, говорив про “чутливі моменти” і просив розблокувати експорт зерна


15:3007.04.2023

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що війну РФ проти України потрібно закінчити переговорами якнайшвидше. Про це він повідомив після переговорів із главою МЗС Росії Сергієм Лавровим.

Докладно про це пише CNN Turk.

Міністри закордонних справ двох країн виклали свої позиції з широкого спектру питань, і з цього видно, в яких точках погляди перетинаються, а в яких розходяться.

Тож позиція Туреччини, яку проголосивмМіністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу:

Росія була однією з країн, які найшвидше надали допомогу після землетрусу, і “Ми щиро дякуємо Росії за всю цю підтримку і солідарність. Ми обговорили регіональні питання. Україна була головним питанням. Ми заявили, що війна повинна бути припинена шляхом переговорів якомога швидше, і підтвердили, що ми, як Туреччина, готові надати посильну підтримку.

Сьогодні ми також обговорили зерновий коридор. Ми надаємо важливого значення продовженню угоди. Це важливий крок для зменшення проблеми світової кризи, особливо для кожного домогосподарства у світі. На полях засідання міністрів закордонних справ НАТО ми зустрілися з міністрами закордонних справ Великої Британії та США. Необхідно вирішити проблеми для продовження зернової угоди. Ми також обговорили з Лавровим регіональні питання, особливо Сирію. Як ви знаєте, в Москві відбулася чотиристороння зустріч. Я хотів би подякувати Сергію і Російській Федерації за їхні зусилля. У Москві кожна країна висловила свої позиції і погляди. Ми вважаємо, що це має продовжуватися у прозорий і відкритий спосіб. Ми не віримо, що все вирішиться зустріччю, ми реалістично ставимося до цього, але важливо мати комунікацію.

Ми також обговорили питання Лівії. Ми вважаємо, що країна повинна бути підготовлена до демократичних виборів якнайшвидше. Тим більше, що там є багато ополченських угрупувань. Лівії потрібні сили безпеки. Ми продовжуємо наші зусилля для об’єднання країни в усіх сенсах.

Ми також обговорили Південний Кавказ. Ми оцінили процес між Азербайджаном і Вірменією, процес нормалізації відносин між Туреччиною і Вірменією. Необхідно зробити кроки для постійної стабільності і миру на Південному Кавказі.

Відкриття першої черги атомної електростанції “Аккую” відбудеться 27 квітня. Ми очікуємо, що з Росії приїде більше туристів.

Ми також обмінялися думками щодо Кіпру. Ми оцінили, що ми можемо зробити, щоб просунути нашу співпрацю в нинішній кон’юнктурі.

Ми також оцінили ситуацію в Афганістані сьогодні. Ми не можемо погодитися з тими рішеннями, які вони прийняли, особливо щодо жінок.

Заява міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова виглядає наступним чином.

“Я хотів би подякувати турецькій стороні і пану Чавушоглу, ми збиралися організувати цей візит у березні. Але, на жаль, Туреччина зіткнулася з катастрофою – землетрусом. Росія була однією з перших країн, яка простягнула руку допомоги. За дорученням нашого президента ми відправили бригаду допомоги, польовий госпіталь, літаки для гасіння пожежі та гуманітарну допомогу. Як і в Туреччині, у нас також є вислів “друг на чорний день”. Ми постараємося допомогти нашим турецьким друзям, чим зможемо. Принагідно ще раз висловлюємо співчуття турецькому народу.

Темпи наших двосторонніх відносин обумовлені щирістю між лідерами двох країн. Це, безумовно, визначає темп і динаміку нашої роботи. У травні відбудеться засідання Парламентської Генеральної Асамблеї Організації Чорноморського співробітництва. Будуть різні контакти на урядовому рівні.

Ми говорили про проекти, які є локомотивом наших відносин, особливо про АЕС “Аккую”. 27 квітня ми доставимо ядерну енергію на відкриття станції. У Туреччині буде створено газовий центр. Минулого року наші лідери прийняли рішення про цей газовий центр, і ми зрозуміли, наскільки правильним було це рішення. Наша співпраця в галузі культури також продовжується.

Ми надавали серйозного значення особливо сирійському питанню. Ці відносини нормалізуються за посередництва Росії. У березні збиралися керівники розвідок. Також відбулася зустріч на рівні заступників міністрів у Москві. Я також хотів би відзначити важливість зустрічі, про яку пан міністр згадував днями.

Лівійське питання – це питання, яке тісно пов’язане з усім світом. Як міжнародна спільнота, ми хочемо об’єднати цю країну. Однак, на жаль, цей процес просувається не тими темпами, яких би ми хотіли. Однак у нас є спільна мета з нашими турецькими друзями.

Обговорювалося також палестинське питання. Обговорювалося відновлення ізраїльсько-палестинських відносин. Однак, на жаль, можна сказати, що цей процес був перерваний. Відбулися серйозні зіткнення, і ця ситуація веде до подальшої ескалації напруженості. Існує необхідність прямого діалогу між Палестиною та Ізраїлем.

Що стосується Кавказу, то ми виступаємо за продовження співпраці між усіма сторонами. Ми також виступаємо за нормалізацію відносин між Вірменією та Туреччиною.

Ми також обговорили українське питання. Ми ще раз звернули на це увагу. Вони (США, – ІншеТВ) продовжують проводити цю неконструктивну політику. Коли вони переможуть Росію, наступним буде Китай. Вони намагаються залякати будь-яку країну, яка захищає свої національні інтереси. Є один момент, на якому я хотів би ще раз наголосити. Вашингтонська сторона каже, що не потрібно вести фальшиві переговори, щоб зупинити війну. Звичайно, ми вважаємо, що це нечесна позиція. Ми ніколи не утримувалися від переговорів, але ці переговори можна оцінювати лише тоді, коли враховуються наші чутливі моменти. Вони проігнорували наші законні інтереси і сказали, що наші відносини з Україною вас не стосуються. США намагаються нав’язати свою позицію всім, хто перебуває під їхньою гегемонією, і намагаються встановити новий світовий порядок.

Ми обговорювали зернову угоду з Генеральним секретарем ООН Гутеррішем. Але Україна не робить того, що необхідно для відвантаження зерна. Левова частка цього зерна відправляється в Європу. До того ж, воно відправляється у привілейований спосіб. Але бідні та нужденні країни отримують лише 3 відсотки цього зерна. Та частина угоди, яка стосується Росії, не може бути виконана. Генеральний секретар ООН Гутерріш неодноразово звертався до західних країн, але марно. Перешкоди для відвантаження російської зернової продукції залишаються. Вони навіть посилюються. Ми продовжимо обговорювати всі аспекти цієї ситуації з нашими турецькими колегами”, – сказав Лавров.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube