Зеленський сказав, що буде, якщо Україна здасть Бахмут. І знову про “хочу бачити” Сі


08:4829.03.2023

Президент Володимир Зеленський знову запросив главу КНР Сі Цзіньпіна відвідати Україну з візитом.

Про це він повідомив в інтерв’ю агенції Associated Press.

Президент України Володимир Зеленський попередив у вівторок, що якщо його країна не виграє затяжну битву в Бахмуті, Росія може почати збирати міжнародну підтримку для угоди, яка може змусити Україну піти на неприйнятні компроміси. Він також запросив лідера Китаю, який давно підтримує відносини з Росією, відвідати Україну з візитом.

Якщо Бахмут впаде під російськими військами, їхній президент Володимир Путін “продасть цю перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю, Ірану”, – сказав Зеленський в ексклюзивному інтерв’ю агентству Associated Press.

“Якщо він відчує трохи крові – відчує, що ми слабкі – він буде тиснути, тиснути, тиснути”, – сказав Зеленський англійською мовою, якою він говорив практично протягом усього інтерв’ю.

Український лідер розмовляв з AP на борту поїзда, який перевозив його через всю Україну, до міст, де точилися найзапекліші бої, а також до інших, де сили його країни успішно відбили російське вторгнення. AP є першою новинною організацією, яка багато подорожує із Зеленським від початку війни, що розпочалася трохи більше року тому.

Відтоді Україна – за підтримки більшої частини Заходу – здивувала світ силою свого опору більшій і краще оснащеній російській армії. Українські війська утримують свою столицю, Київ, і відтіснили Росію з інших стратегічно важливих районів.

Але оскільки війна триває вже другий рік, Зеленський зосередився на підтримці високої мотивації як серед своїх військових, так і серед населення України в цілому – особливо серед мільйонів тих, хто виїхав за кордон, і тих, хто живе у відносному комфорті та безпеці далеко від лінії фронту.

Зеленський також добре усвідомлює, що успіх його країни значною мірою був досягнутий завдяки хвилям міжнародної військової підтримки, особливо з боку Сполучених Штатів і Західної Європи. Але дехто в Сполучених Штатах, зокрема республіканець Дональд Трамп, колишній американський президент і нинішній кандидат на виборах 2024 року, ставить під сумнів, чи варто Вашингтону продовжувати надавати Україні військову допомогу на мільярди доларів.

Ймовірний республіканський суперник Трампа, губернатор Флориди Рон ДеСантіс, також припустив, що захист України в “територіальній суперечці” з Росією не є важливим пріоритетом національної безпеки США. Пізніше він відмовився від цієї заяви після того, як зіткнувся з критикою з інших куточків Республіканської партії.

Зеленський не згадав імен Трампа чи інших республіканських політиків – фігур, з якими йому, можливо, доведеться мати справу, якщо вони переможуть на виборах 2024 року. Але він сказав, що стурбований тим, що на війну може вплинути зміна політичних сил у Вашингтоні.

“Сполучені Штати дійсно розуміють, що якщо вони перестануть нам допомагати, ми не переможемо”, – сказав він в інтерв’ю. Він потягував чай, сидячи на вузькому ліжку в тісному спальному вагоні потяга державної залізниці.

Ретельно вивірена поїздка президента залізницею була дивовижною подорожжю суходолом через країну, що перебуває у стані війни. Зеленський, який став впізнаваним обличчям у всьому світі, оскільки він наполегливо розповідає свою версію подій нації за нацією, використав поїздку для зміцнення морального духу, щоб перенести свій значний вплив у регіони, близькі до лінії фронту.

Він подорожував з невеликою групою радників і великою групою озброєних до зубів співробітників служб безпеки, одягнених у бойову форму. Серед пунктів призначення були церемонії з нагоди річниці визволення міст Сумської області та зустрічі з військовими, що дислокувалися на передових позиціях під Запоріжжям. Кожен візит тримався в таємниці аж до його від’їзду.

Нещодавно Зеленський здійснив подібний візит поблизу Бахмута, де українські та російські війська вже кілька місяців перебувають у запеклому і кровопролитному бою. Хоча деякі західні військові аналітики припускають, що місто не має значного стратегічного значення, Зеленський попередив, що втрата будь-де на цьому етапі війни може поставити під загрозу імпульс України, який вона так важко виборювала.

“Ми не можемо втрачати кроки, тому що війна – це пиріг, який складається з шматочків перемог. Маленькі перемоги, маленькі кроки”, – сказав він.

Коментарі Зеленського стали визнанням того, що програш семимісячної битви за Бахмут – найдовшої на сьогоднішній день у війні – був би радше дорогою політичною поразкою, ніж тактичною.

Він спрогнозував, що тиск від поразки в Бахмуті буде дуже швидким – як з боку міжнародної спільноти, так і всередині його власної країни. “Наше суспільство відчує втому, – сказав він. “Наше суспільство підштовхне мене до компромісу з ними”.

Поки що, за словами Зеленського, він не відчуває такого тиску. Міжнародна спільнота значною мірою згуртувалася навколо України після вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. За останні місяці Зеленського в Україні відвідав цілий парад світових лідерів, більшість з яких приїхали потягами, схожими на ті, якими Зеленський перетинає країну.

У своєму інтерв’ю для AP Зеленський запросив до України одного видатного і стратегічно важливого лідера, який не здійснив цієї подорожі, – президента Китаю Сі Цзіньпіна. “Ми готові бачити його тут, – сказав він. “Я хочу з ним поговорити. Я мав з ним контакт ще до початку повномасштабної війни. Але протягом усього цього року, більше одного року, у мене не було”.

Китай, який протягом багатьох десятиліть був економічно орієнтованим і політично прихильним до Росії, забезпечив Путіну дипломатичне прикриття, зайнявши офіційну позицію нейтралітету у війні.

Минулого тижня Сі відвідав Путіна в Росії, піднявши перспективу того, що Пекін може бути готовий надати Москві зброю і боєприпаси, необхідні для поповнення її виснажених запасів. Але візит Сі завершився без жодних оголошень. Через кілька днів Путін оголосив, що розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі, яка межує з Росією і наближає ядерні запаси Кремля до території НАТО.

Зеленський припустив, що цей крок Путіна має на меті відволікти увагу від відсутності гарантій, які він отримав від Китаю.

“Що це означає? Це означає, що візит не був добрим для Росії”, – припустив Зеленський.

Президент не робить багато прогнозів щодо найбільшого питання, яке висить над війною: як вона закінчиться. Однак він висловив упевненість, що його нація переможе завдяки серії “маленьких перемог” і “маленьких кроків” проти “дуже великої країни, великого ворога, великої армії” – але армії, за його словами, з “маленькими серцями”.

А сама Україна? Хоча Зеленський визнав, що війна “змінила нас”, він сказав, що зрештою вона зробила його суспільство сильнішим.

“Вона могла піти одним шляхом, розділити країну, або іншим шляхом – об’єднати нас, – сказав він. “Я дуже вдячний. Я вдячний усім – кожному партнеру, нашому народу, слава Богу, усім – за те, що ми знайшли цей шлях у цей критичний для нації момент. Саме цей шлях врятував нашу націю, і ми врятували нашу землю. Ми разом”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube