Антивоєнна конференція в Ризі: російська опозиція шукає, як допомогти Україні (ВІДЕО)


10:0628.03.2023

Центральна тема четвертої Антивоєнної конференції в Ризі — що має зробити для перемоги України російська політеміграція. У конференції взяли участь понад 150 політиків і громадських діячів із 26 країн світу. Організатор заходу — Форум вільної Росії, який є однією з найбільших незалежних платформ російської опозиції, інформує FREEДОМ.

Перемога України — необхідна умова для можливих демократичних перетворень у Росії. Таку думку озвучили учасники четвертої Антивоєнної конференції. Зі свого боку, російські політемігранти створюють свій рух опору путінському режиму. За словами співзасновника Форуму вільної Росії Івана Тютріна, за останній рік у цьому напрямку було зроблено важливі кроки.

“Рік тому було сформовано російський комітет дії, антивоєнний комітет. Такого рівня консолідації не було давно, може, починаючи з 2011 року. Спілкуючись із європейськими політиками, що я бачу: є запит на російську опозицію, на представництво російського громадянського суспільства, і цей запит зростає з кожним місяцем”, — заявив російський опозиційний політик, співзасновник Форуму вільної Росії Іван Тютрін.

За підтримки Європарламенту російські опозиціонери створили єдиний координаційний центр російської опозиції.

“Ми домоглися того, що при європейському парламенті створено democracy hub for Russia — майданчик, на якому ми можемо вибудовувати системні контакти й вже вибудовуємо з усіма європейськими інституціями. Це Європарламент, Єврокомісія, Європейська рада. Далі нам потрібно виробляти якусь загальну програму, що включає, що потрібно робити для розколу еліт, повалення режиму Путіна і що потрібно буде робити для того, щоб Росію в майбутньому інтегрувати на Захід”, — зазначив російський опозиційний політик Дмитро Гудков.

Членкиня французької асоціації Russie-Libert Заліна Стев запропонувала російській опозиції за кордоном взяти на себе провідну роль у справі повернення з Росії викрадених українських дітей.

“Наразі є величезна трагедія з українськими дітьми, які були депортовані в Росію. Мінімум є 16 тис. заявок. Чому б нашій політичній опозиції не взяти на себе провідну роль у порятунку цих дітей? Це може стати хорошим поштовхом, щоб вести далі якусь нашу адвокацію”, — висловила думку Заліна Стев.

За словами народного депутата України Олега Дунди, такі дискусійні майданчики російських опозиціонерів важливі й для України.

“Кожен майданчик, на якому ми можемо доносити свої ідеї, свої думки, він важливий. Я дуже добре пам’ятаю, як я брав участь у схожій конференції 1 вересня — Форум вільної Росії. Там на нашу пропозицію щодо санкцій, на позицію щодо розвалу Росії, дивилися вельми скептично. Минуло пів року, і вже навіть ось цей форум потихеньку починає брати ці тези та говорити про них, просувати”, — сказав голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань організації державного самоуправління, регіонального розвитку та містобудування Олег Дунда.

Організатори четвертої Антивоєнної конференції цього разу вирішили не запрошувати людей з Росії, навіть у режимі онлайн.

“З огляду на те, що Форум вільної Росії оголошено “небажаною організацією”, що тягне за собою кримінальне переслідування, ми взагалі намагаємося мінімізувати контакти, щоб не поставити людей у вразливе становище”, — прокоментував таке рішення Російській службі “Голосу Америки” Іван Тютрін.

Відкриті масові протести в Росії зараз неможливі, вважає опозиційний політик Геннадій Гудков. Репресивна машина Кремля жорстко придушує навіть натяк на опір, тому, каже Гудков, російській опозиції, насамперед політичним емігрантам, доцільно розробити план розколу російських еліт.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube