“Я відчуваю великий гнів через це звірство”, – прем’єр Японії відвідав Бучу (ФОТО)


17:5221.03.2023

Прем’єр-міністр головуючої в “Групі семи” Японії Фуміо Кісіда під час візиту до України відвідав місто Буча на Київщині, яке стало синонімом жорстокості російських окупантів.

Як повідомляє Reuters, у вівторок Фуміо Кісіда прибув до Києва для зустрічі з президентом Володимиром Зеленським – рідкісний візит японського лідера без попередження, який підкреслив рішучу підтримку Токіо України у боротьбі з російським вторгненням. Кісіда був єдиним лідером багатих країн “Великої сімки” (G7), який не відвідав Україну, що зазнала виливу народної підтримки в Японії після російського вторгнення в лютому минулого року.

Він відвідав місто Буча, де, за словами мера, минулого року російськими військами було вбито понад 400 мирних жителів, і яке відтоді стало синонімом російської жорстокості під час війни. Він поклав вінок перед церквою, а потім вшанував пам’ять загиблих хвилиною мовчання і вклонився.

"Я відчуваю великий гнів через це звірство", - прем'єр Японії відвідав Бучу (ФОТО) 1
"Я відчуваю великий гнів через це звірство", - прем'єр Японії відвідав Бучу (ФОТО) 7
"Я відчуваю великий гнів через це звірство", - прем'єр Японії відвідав Бучу (ФОТО) 3
"Я відчуваю великий гнів через це звірство", - прем'єр Японії відвідав Бучу (ФОТО) 8

“Світ був вражений, коли рік тому в Бучі вбили невинних мирних жителів. Я дійсно відчуваю великий гнів через це звірство, коли відвідую це місце”, – сказав Кішіда.

"Я відчуваю великий гнів через це звірство", - прем'єр Японії відвідав Бучу (ФОТО) 5
"Я відчуваю великий гнів через це звірство", - прем'єр Японії відвідав Бучу (ФОТО) 9

“Я хотів би висловити співчуття всім жертвам і пораненим від імені громадян Японії. Японія продовжуватиме надавати допомогу Україні, докладаючи максимум зусиль для відновлення миру”.

Поїздка Кісіди збігається з державним візитом президента Китаю Сі Цзіньпіна до Росії. У відповідь на візит Кісіди міністерство оборони Росії заявило у вівторок, що два стратегічні бомбардувальники понад сім годин літали над Японським морем.

У травні в рідному місті Кісіди, Хіросімі, Японія прийматиме саміт “Великої сімки” (G7). Токіо постійно висловлює підтримку Україні і приєднався до інших країн G7 у продовженні санкцій проти Росії.

Його поїздка трималася в таємниці до останньої хвилини з міркувань безпеки. Японський лідер рідко відвідує іншу країну без попередження.

Громадський мовник NHK показав кадри, на яких Кісіда розмовляє з офіційними особами після прибуття до Києва потягом, яким він приїхав з польського прикордонного міста Перемишль.

Кісіда заявив, що саміт G7 повинен продемонструвати сильну волю до підтримки міжнародного порядку і верховенства права у відповідь на війну в Україні.

Японія, ключовий союзник Сполучених Штатів, має власну територіальну суперечку з Москвою, яка тягнеться з кінця Другої світової війни. Вторгнення Росії також посилило занепокоєння в Токіо і серед японської громадськості щодо того, що станеться з Японією, якщо Китай вторгнеться на Тайвань.

Заохочувана Сполученими Штатами, Японія в грудні оголосила про найбільше нарощування військового потенціалу з часів Другої світової війни, взявши на себе зобов’язання подвоїти витрати на оборону до 2% ВВП протягом п’яти років.

Кісіда також проведе переговори зі своїм польським колегою перед поверненням до Японії в четвер, повідомили в міністерстві.

Перед від’їздом до Польщі на шляху до України Кісіда відвідав Індію, де зустрівся зі своїм індійським колегою Нарендрою Моді.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube