США стверджують, що у війні в Україні використовують китайські боєприпаси


08:3119.03.2023

Сполучені Штати підтвердили, що китайські боєприпаси були використані на полях боїв в Україні, і підозрюють, що вони були випущені російськими військами, повідомили урядові джерела.

Про це повідомляє японське видання Kyodo News із посиланням на джерела в адміністрації США.

Чи були ці боєприпаси поставлені Китаєм, залишається неясним, сказали джерела в адміністрації США, додавши, що Вашингтон готовий вжити заходів, якщо буде підтверджено, що Пекін здійснив ці поставки.

На тлі безлічі розбіжностей між Сполученими Штатами і Китаєм офіційні особи нещодавно заявили, що Вашингтон володіє розвідувальними даними, які вказують на те, що Пекін розглядає можливість відправки зброї і боєприпасів до Росії.

“Це те, за чим ми пильно стежимо і продовжуємо уважно спостерігати”, – заявив представник Державного департаменту США в інтерв’ю Kyodo News.

За словами джерел, Сполучені Штати вже повідомили про це деяких своїх партнерів.

Підтвердження з’явилося в той час, коли президент Китаю Сі Цзіньпін планує поїхати до Москви з триденним державним візитом, починаючи з понеділка. Очікується, що у своїй першій поїздці до Росії з початку її вторгнення в Україну в лютому минулого року Сі Цзіньпін підтвердить свої тісні зв’язки з російським президентом Володимиром Путіним.

У переговорах з Сі президент США Джо Байден попередив його про серйозні наслідки, якщо Китай надасть військову підтримку Росії у її війні в Україні.

Уряд США визначив, що боєприпаси, знайдені в Україні, були вироблені в Китаї, проаналізувавши їхній склад та інші фактори, повідомили джерела.

Однак вони не розголошують, які саме боєприпаси були знайдені.

Оскільки війна в Україні триває вже другий рік, це підтвердження може ще більше посилити напруженість у відносинах між США і Китаєм. Байден заявив раніше на цьому тижні, що очікує незабаром поговорити з Сі, не уточнюючи деталей.

Китай все частіше намагається представити себе як нейтрального мирного посередника і неодноразово заперечував будь-які наміри постачати Росії зброю для війни в Україні. Але він уникає засудження російського вторгнення.

У міру того, як бойові дії на сході України посилюються, західні офіційні особи заявляють, що російські війська і “Група Вагнера”, найманці, які воюють на боці Кремля, стикаються з нестачею снарядів.

Засновник приватної військової компанії Євген Пригожин минулого місяця звинуватив російських військових і Міністерство оборони в тому, що вони не забезпечують своїх бійців достатньою кількістю боєприпасів.

У той час як українські військові також стикаються з нестачею, найманці намагаються перенаправити зброю зі своїх операцій в інших країнах для використання у війні, що триває, згідно з джерелами.

Американський новинний сайт Politico повідомив цього тижня, що китайські компанії відправили російським структурам 1000 штурмових гвинтівок, деталей для безпілотників та іншого обладнання, яке може бути використане у військових цілях.

Митні дані показали, що поставки були здійснені в період з червня по грудень минулого року, повідомляє Politico.

Видання зазначає, що дані не показують, чи були ці товари відправлені в Росію спеціально для допомоги її військовим діям в Україні.

“Ми все ще стурбовані тим же рівнем занепокоєння, що і минулого тижня, щодо можливості постачання Китаєм летальної зброї і летального потенціалу в Росію”, – заявив речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі на брифінгу в п’ятницю. “Ми все ще не віримо, що вони зняли це питання з порядку денного”.

Нагадаємо також, що ЗСУ збили китайський безпілотник, виникло багато питань (ФОТО, ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube