У Брюсселі відновилися переговори Туреччини, Швеції та Фінляндії щодо вступу до НАТО


22:1609.03.2023

Туреччина, Швеція та Фінляндія відновили сьогодні, 9 березня, у Брюсселі переговори щодо вступу двох північних країн до НАТО.

У січні уряд в Анкарі призупинив переговори через акцію протесту перед посольством Туреччини в Стокгольмі, під час якої було спалено Коран.

Про це повідомляє «Польське Радіо», передає Інше ТВ.

Тристоронні переговори є результатом рішень Мадридського саміту в червні минулого року. Тоді Туреччина погодилася прийняти вступ Швеції та Фінляндії до Північноатлантичного альянсу, але поставила свою згоду на ратифікацію документів про вступ у залежність від співпраці, насамперед Швеції, у боротьбі з тероризмом. Це включає згоду на екстрадицію курдів, яких Туреччина вважає терористами.

«Ми досягаємо прогресу», — прокоментував відновлення переговорів генсек НАТО Єнс Столтенберґ. «Дуже важливо, що переговори відбуваються після тривалої перерви. Я не очікую, що всі проблеми вирішаться за один день, але вступ Швеції та Фінляндії в НАТО є нашим пріоритетом», — додав він. Єнс Столтенберґ також підкреслив, що обидві скандинавські країни, хоча формально не є членами Альянсу, уже мають захисну парасольку та гарантії безпеки.

Увесь процес вступу триває довше, оскільки очікувалося, що до кінця минулого року Швеція та Фінляндія вже будуть у НАТО, але це все одно найшвидший вступ в історії. Швеція та Фінляндія подали заявку на приєднання до Альянсу в середині травня у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Через сім тижнів відбулися переговори, які тривали лише один день, а потім союзники підписали протоколи про вступ. З 30 країн-учасниць, окрім Туреччини, лише Угорщина ще має ратифікувати ці документи.

Як повідомляло Інше ТВ, Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган блокує вступ Фінляндії та Швеції в НАТО, щоб не засмучувати Путіна, – CNN



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube