Чи реально посадити путіна? Спецтрибунал над росією: що це таке та як він працюватиме


08:5007.03.2023

Воєнним злочинам рф, вчиненим за рік війни в Україні, немає ліку – вбивства цивільних, пограбування, насильство, тортури, розстріли… Це лише частина величезного списку. Росія, країна-терорист, повинна відповісти за всі свої діяння проти України. І не тільки кожен російський солдат, який розстрілював, бив, катував, вбивав та грабував, але і його ідейні натхненники – російські пропагандисти, генерали, міністри та, звичайно, російський диктатор володимир путін. І хоча путін, як і все вище керівництво рф, в теорії, має імунітет до міжнародного переслідування за свої злочини, цю проблему повинен вирішити спеціальний трибунал.

«Слово і діло» розповідає про те, що таке спеціальний трибунал, створюваний для розслідування російських злочинів, навіщо він потрібен і як він буде працювати.

Зло має бути покаране

Україна з моменту початку російського вторгнення закликає західні країни створити спеціальний трибунал з розслідування злочину агресії проти України, який допоможе притягнути до відповідальності вище військово-політичне керівництво рф. Тим більше, що навіть в ООН визнали – росія вчинила в Україні масу воєнних злочинів.

Чому не можна обійтися роботою в рамках Міжнародного кримінального суду (МКС), або ж ООН?

Що стосується МКС, то в Україні він володіє юрисдикцією тільки щодо скоєних російськими терористами злочинів геноциду, воєнних злочинів і злочинів проти людяності. Агресію Росії розслідувати він не може – Україна не підписала свого часу Римський статут Міжнародного кримінального суду, а рф у 2016 році відкликала свій підпис.

А якщо говорити про можливості ООН, то функціональність цієї міжнародної організації в даній ситуації знаходиться під питанням. Навіть якщо Рада Безпеки ООН прийме рішення почати відповідне провадження в МКС, воно буде ветовано насамперед самою росією – так, ця країна-терорист не просто засідає у вищому керівному органі організації, покликаної зберігати мир і спокій, але ще й має нахабство ветувати резолюції, спрямовані на притягнення рф до відповідальності за злочини росіян в Україні. Також проти такої резолюції виступлять російські прихильники, насамперед Китай і Білорусь.

Таким чином, створений на вимогу України та її союзників спеціальний трибунал, який отримає юрисдикцію розслідувати скоєний росією злочин проти миру, дозволить переслідувати в судовому порядку російську правлячу верхівку, не давши їй піти від відповідальності.

Україна має потужну політичну підтримку спецтрибуналу серед країн світу – так, нещодавно його створення підтримали навіть у Латинській Америці. Природно, що трибунал підтримують в Європі та США; зокрема, Парламентська Асамблея країн Європи також прийняла резолюцію із закликом створити спецтрибунал. Причому відповідальність може загрожувати не лише керівникам росії, а й самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку – вірному союзнику російських терористів у їхній війні проти України.

При цьому сама наявність працюючого спецтрибуналу вже створить великі проблеми для рф і Білорусі – так, міжнародний ордер на арешт може зробити Путіна і Лукашенка «невиїзними» за межі своїх країн, а сформульований обвинувальний акт може остаточно делегітимізувати цю парочку в очах світової громадськості.

Як працюватиме трибунал

Передбачається, що на відміну від МКС, спецтрибунал займеться тільки одним злочином росії – злочином агресії, вчиненим проти миру.

Вищі посадові особи держав, як правило, мають імунітети від переслідування – дипломатичні, функціональні, особисті, інші. Однак спецтрибунал ігноруватиме ці імунітети.

Україна розробила вже три моделі створення спецтрибуналу. На жаль, створити спецтрибунал через голосування в ООН не представляється можливим – країна-терорист та її васали зроблять все можливе, щоб заблокувати цей варіант – тому залишається реалізація спецтрибуналу через міжнародну угоду між державами, які бажають залучити путіна та його кліку до відповідальності.

Україна планує залучити до спецтрибуналу країни з усіх куточків світу – щоб росіяни ніде не знали спокою. Засідати спецтрибунал буде в Гаазі; брати участь в ньому будуть представники всіх країн, які вирішать підписати угоду.

Ще один важливий момент – Україна наполягатиме, щоб злочин агресії рф проти України розглядався за період не з 24 лютого 2022 року, а з лютого 2014 року, коли рф анексувала Крим і почала розхитувати Донбас. Таким чином, нести відповідальність керівникам росії доведеться за дев’ять років безперервної агресії.

Скільки знадобиться часу, щоб спецтрибунал почав свою роботу? За різними оцінками, від шести місяців до одного року. Це не так-то просто – підготувати роботу такої структури, найближчим аналогом якої можуть служити Нюрнберзький і Токійський судові процеси; потрібно зібрати та впорядкувати доказову базу, провести розслідування всіх фактів агресії, нарешті, як мінімум – підібрати кандидатів, які займуть місця в трибуналі.

Для порівняння, Нюрнберзький трибунал, який судив керівників нацистської Німеччини, почав створюватися в 1942 році, за три роки до перемоги над Рейхом, а працював до середини 1946 року. Трибунал над колишньою Югославією створили у 1993 році рішенням ООН, А свою роботу він завершив у 2017 році – через 16 років після остаточного завершення бойових дій на Балканах.

Ймовірно, що робота спецтрибуналу буде здійснюватися на тих же принципах, які закріплені в Римському статуті Міжнародного кримінального суду. Хіба що для нього буде розробив спеціальний регламент з установкою функцій, юрисдикції та структури суду.

Тому не варто очікувати того, що спецтрибунал моментально покарає всіх військових злочинців. Робота займе роки – але можна точно бути впевненим, що російський диктатор володимир путін не піде від відповідальності, а його підручний, Дмитро Медведєв, який розповідає, що «не можна судити президента ядерної держави», займе місце в сусідній клітці для обвинувачених. Зрештою, військовий злочинець Слободан Мілошевич теж вважав себе невразливим для правосуддя, але свої дні він закінчив у тюремній камері в Гаазі.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube