Парламентські вибори в Естонії: перемогла правляча правоцентристська Партія реформ прем’єр-міністра Каї Каллас


11:1306.03.2023

На виборах до парламенту Естонії (Рійгікогу) перемогла правляча правоцентристська Партія реформ прем’єр-міністра Каї Каллас. Самі вибори показали рекордну явку – понад 63%.

Про це пише «Настоящее время», передає Інше ТВ.

Після підрахунку 100% голосів Партія реформ отримала 31,2% і практично вдвічі випередила Консервативну народну партію Естонії, яка посіла друге місце з 16,1% голосів. Далі йдуть Центристська партія (15,3%), ліберальна Eesti 200 (13,3%), Соціал-демократична партія (9,3%) та націонал-консервативна Isamaa (8,2%). Інші партії не змогли подолати п’ятивідсотковий поріг.

Партія реформ отримує 37 мандатів у Рійгікогу, що на три більше, ніж за підсумками виборів 2019 року. Консервативна партія отримує 17 мандатів (на два менше порівняно з попередніми виборами), центристи – 16 (на 10 мандатів менше).

“Судячи з цієї картини, виборці чекають, що Партія реформ візьме на себе провідну роль в уряді, це можна сказати з повною впевненістю. Все інше ми повинні будемо обговорити між собою. Завтра зберемо правління та обговоримо всі можливі варіанти”, – цитує Каллас ERR .

На виборах до парламенту Естонії встановлено рекорд явки – проголосували понад 63% тих, хто має право голосу, це близько 615 тисяч осіб. При цьому вперше в історії інтернет-голосуванням скористалося більше виборців, ніж проголосували на дільницях: відповідно понад 313 та понад 301 тисячі. Можливість проголосувати онлайн було відкрито протягом тижня перед офіційним днем виборів.

Як повідомляло Інше ТВ, У день відновлення незалежності Естонії прем’єрка країни закликала підтримати Україну



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube