Москва погрожує зірвати “зернову угоду” – вимагає зняття санкцій (ВІДЕО)


14:1904.03.2023

За результатами саміту країн “Великої двадцятки” (G20), глава Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Захід своїми санкціями “поховав чорноморську продовольчу ініціативу”. Такі заяви вже викликали різку реакцію цивілізованих країн. У Кремлі ж готові піти на поступки щодо “зернового коридору”, тільки якщо Захід виконає низку умов, інформує FREEДОМ.

Москва вимагає враховувати інтереси російських виробників продовольства і добрив. Хоча вони і так не були прямими цілями західних санкцій. За словами Лаврова, обмеження у сфері платежів і логістики створюють проблеми для поставок. Говорячи простою мовою: “зніміть з нас санкції, і люди не голодуватимуть”. Таким грубим небажанням співпрацювати обурені у Сполучених Штатах.

“Я сказав Лаврову те саме, що й багатьом міністрам закордонних справ G20: “Покладіть кінець цій агресивній війні, займіться осмисленою дипломатією, яка може привести до справедливого і міцного миру”. Президент Путін, однак, не продемонстрував жодного інтересу до участі, заявивши, що немає сенсу навіть говорити про це, поки Україна не прийме, я цитую, “нові територіальні реалії”, — сказав держсекретар США Ентоні Блінкен. 

Чорноморська зернова ініціатива дала змогу знизити ціни на продовольство у низці регіонів світу на 18%, за словами координатора системи ООН в Україні. 

Організація Об’єднаних Націй домагається продовження угоди, адже з липня, за нею поставили понад 22 млн тонн продовольства. Всупереч війні, Київ рятує від голоду мільйони людей. 

Тим часом, Москва, за словами експертів, намагається через продовольчу кризу розширити вплив в Африці.

“Мені здається, що причини такого уповільнення роботи очевидні. Це те, що Україна як один із головних експортерів зерна для країн Африки та Азії почала посилювати там свій вплив, і було реалізовано безліч ініціатив. Тому це бажання, з одного боку, послабити український вплив на азійські та африканські регіони світу. З іншого боку, це така відчайдушна спроба Росії якось вплинути на позицію Заходу”, — прокоментував політолог Максим Джигун. 

Україна, зі свого боку, хоче пролонгувати угоду одразу на тривалий термін і включити до неї також порт Миколаєва. Якщо ж Росія відмовиться підписувати договір, вона може спробувати відновити удари по портах і суднах. 

Але й тут є нюанс, стверджують експерти. По-перше, Росія вже обстрілювала порт Одеси в перший же день зернової угоди. А по-друге, Москва вже виходила з угоди на два дні.

“Без Росії зерновий коридор працював краще, ніж із Росією. Я нещодавно перевіряв кількість інспекцій суден, які проходили за участю російської сторони. Мені здається, що це в середньому близько восьми суден на день. У ті два дні, коли Росія заявила, що виходить із цієї угоди, було перевірено, якщо пам’ять мені не зраджує, 35 суден у перший день і понад 40 — у другий”, — зазначив аналітик Центру дослідження продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер.

Зернова ініціатива діє до 18-го березня 2023 року. У найближчі два тижні сторони намагатимуться переконати Москву продовжити угоду.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube