Генасамблея ООН проголосувала за українську резолюцію миру


22:4923.02.2023

Генасамблея ООН у четвер, 23 лютого, підтримал резолюцію, яка була висунута Україною та її прихильниками. В ній наголошується на необхідності якнайшвидше досягти всеосяжного, справедливого та міцного миру відповідно до установчого Статуту ООН.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання Генеральної Асамблеї ООН.

За резуліцію проголосували 141 країна, сім країни проголосували проти, ще 32 – утримались.

На голосуванні проти виступили такі країни – Білорусь, Еритрея, Малі, КНДР, Росія, Нікарагуа та Сирія. Серед тих, хто утримався – Китай, Вірменія, Індія, Іран, Казахстан, Пакистан.

У засіданні брали участь дипломати зі 193 країн-членів ООН. Воно було присвячене річниці вторгнення держави-агресора Росії на територію України.

Генасамблея ООН підтримала українську резолюцію щодо миру

Україна на засіданні представила свій проект, який має назву “Принципи, що лежать в основі всеосяжного, справедливого та міцного миру в Україні”.

Варто нагадати, що на Генеральній Асамблеї ООН Росія, на відміну від Ради безпеки ООН, не має права вето. При цьому прийняті резолюції на засіданні не мають обов’язкової сили відповідно до міжнародного права.

Дана резолюція ширша та має менше деталей, ніж мирний план з 10 пунктів, який було озвучено Володимир Зеленським на листопадовому саміті Групи 20 найбільших економік світу.

Відзначається, що таке рішення по змінах у резолюції було прийнято навмисно. Воно мало допомогти заручитися максимальною підтримкою, коли резолюцію буде поставлено на голосування.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube