Тиха окупація. Секретний документ Кремля про захоплення Білорусі


14:2421.02.2023

Група журналістів із різних видань заявила, що отримала доступ до внутрішнього документа російської влади під назвою «Стратегічні цілі Російської Федерації на білоруському напрямку», згідно з яким у Москві до 2030 року планують взяти під повний контроль управління Білоруссю.

Як повідомляє центр «Досьє», розробку плану вели з 2021 року. Документ складається з 17 сторінок і в ньому викладено політичні, оборонні, торгові та соціальні цілі РФ у Білорусі. Вони поділені на короткострокові (до 2022 року), середньострокові (до 2025 року) та далекострокові (2030 рік).

Так, до 2022 року планувалося сформувати проросійські настрої у населення, включаючи політичну та військову еліту, і тим самим обмежити вплив «націоналістичних та прозахідних» сил, а також завершити так звану конституційну реформу в Білорусі, виходячи з інтересів Росії.

До 2025 року в Москві розраховують уже мати стабільні групи впливу в білоруській політиці, армії та бізнесі, розширити російську військову присутність та забезпечити інтеграцію Білорусі в енергетичну, транспортну та комунікаційну систему РФ.

А до 2030 року стратегія передбачає завершення формування союзної держави, об’єднання армій двох країн, встановити контроль РФ над інформаційним простором Білорусі та забезпечити перехід на єдину валюту. Також у Кремлі пропонують забезпечити верховенство російської мови над білоруською в республіці та створити «спільний культурний простір з єдиним підходом до історії».

Реалізувати свої плани російська влада збиралася, зокрема, через договір про Союзну державу, підписаний ще Лукашенком та Єльциним у 1999 році.

За словами журналістів, над договором працював особливий відділ адміністрації Путіна – управління президента з прикордонної співпраці. Воно втручається у політику Білорусі, Молдови та країн Балтії. Займається відомством Дмитром Козаком.

Керує управлінням президента з прикордонної співпраці Олексій Філатов, який у тому числі займався взаємодією Кремля з «ДНР» та «ЛНР».

Вважається, що створити стратегію щодо поглинання Білорусі відділу Філатова доручили буквально за кілька місяців до підписання декрету Союзної держави між РФ та Білоруссю у 2021 році. Розробкою документа також займалися співробітники співробітників ГРУ, Генштабу ЗС РФ, СЗР та 5-та служба ФСБ, яка прославилася операціями з втручання у справи зарубіжних країн.

Журналісти зазначають, що показали документ зовнішнім експертам, які підтвердили, що він виглядає правдоподібним і його слід розглядати всерйоз.

Зокрема, таку думку висловив посол США в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Майкл Карпентер: «Цілі Росії щодо Білорусі ті самі, що й щодо України, тільки у випадку з Білоруссю Росія спирається на примус, а не на війну».



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube