Україна має план повернення Криму – в широкому сенсі (ВІДЕО)


11:0320.02.2023

США не проти, якщо Збройні сили України завдаватимуть ударів по Криму далекобійними високоточними ракетами та підводними дронами західного виробництва. Цілі, за словами експертів, — військові та інфраструктурні об’єкти, які зараз виконують роль плацдармів для російської армії, повідомляє FREEДОМ.

Перші з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну потужні вибухи сталися в анексованому Криму 9 серпня минулого року. Надзвичайна подія сталася на військовому аеродромі “Саки” в Новофедорівці. Авіабазу активно використовували для атак українських позицій, зокрема в Херсонській і Запорізькій областях. Потім потужні вибухи фіксували й в Бахчисараї, і в Севастополі, і на летовищі Бельбек, і в Євпаторії, і в Саках. 8 жовтня вибух прогримів на одному з найзахищеніших стратегічних об’єктів, за заявами російського президента Володимира Путіна, Кримському мосту.

Слідчий комітет РФ назвав вибухи на Кримському мосту терактом, організатором якого були українські спецслужби. Зі свого боку, офіційно Україна не підтвердила свою причетність до подій на півострові. Проте, коментуючи ситуацію, начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов сказав, що все почалося в Криму 2014 року, там і закінчиться.

Військові бази на території Росії та в анексованому Криму є легітимними цілями для Збройних сил України. Про це під час виступу у Вашингтонському аналітичному Центрі Карнегі заявила заступник держсекретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд.

“Незалежно від того, що українці вирішать щодо Криму… Україна не буде в безпеці, якщо Крим не буде щонайменше демілітаризовано. Це має стати частиною стійкого стримування. Але українцям ще потрібно повернути значні території, які їм потрібні, щоб бути життєздатною державою, перш ніж мова зайде про Крим. І на цьому вони зараз зосереджені”, ㅡ зазначила під час виступу Нуланд.

У відповідь офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова в п’ятницю, 17 лютого, заявила, що коментарі заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд про підтримку Вашингтоном українських атак на Крим засвідчили, що Сполучені Штати втягнуті в конфлікт.

“Це просто нацьковування, яке тривало роками та зараз перейшло у фазу відкритих закликів. Зрозуміло, що згадка якоїсь військової інфраструктури у виступі Нуланд є ніщо інше, як спроба прикрити своє бажання нашої поразки, про яку вони всі марять”, ㅡ сказала Марія Захарова.

На тлі поставок нових зразків озброєнь для України та навчання військовослужбовців ЗСУ в країнах ЄС, росіяни перекидають на північ Кримського півострова нові підрозділи, заявляють експерти. За їхніми словами, на півночі Криму і на узбережжі зводять оборонні споруди, а значить готуються до оборони, усвідомлюючи неминучість деокупації.

“Проводять комплекс заходів з підготовки Криму до ведення бойових дій, готують не тільки саму територію Криму, а й прилеглу територію до півострова з боку материка”, ㅡ повідомив військовий експерт Костянтин Машовець.

Тим часом Україна вже готується до організації управління після деокупації Криму. За словами представника президента України в Криму Таміли Ташевої, для роботи державного апарату після деокупації півострова потрібно буде залучити до 50 тис. осіб, значну частину з яких слід набрати на підконтрольній Україні території.

“Ми маємо враховувати, що за 9 років окупаційними судовими структурами в Криму розглянуто понад 1 млн цивільних і понад 100 тис. кримінальних справ… Ми не можемо удавати, ніби нічого не було і почати з чистого аркуша. Нам необхідно їх усіх верифікувати, з’ясувати, на що вони впливали, чи потребують захисту права наших громадян від таких рішень. Для цього потрібні люди, ресурси та нормативна база”, ㅡ заявила Таміла Ташева.

За останні 9 років РФ перетворила анексований півострів на військову базу, тож його території та, зокрема порт у Севастополі, де базується російський Чорноморський флот, західні дипломати розглядають як найбільшу гарячу точку повномасштабної війни. Як заявляють у Головному управлінні розвідки України, звільнення Кримського півострова від російської окупації є лише питанням часу. Ба більше, після виявлення воєнних злочинів, скоєних Росією на території України, у Криму почали змінюватися і настрої місцевого населення.

“Ми можемо констатувати, що широкомасштабна війна Росії проти України та пов’язані з нею події на території півострова породили розуміння, що бойові дії можуть бути й в Криму — це цілком реальний сценарій розвитку подій. Як показує практика, так званий Керченський міст не надто міцний, а отже, не вічний”, — сказав в інтерв’ю АрміяInform заступник начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

За його словами, після відновлення територіальної цілісності України в Криму буде реалізовано комплекс необхідних програм для відновлення нормального і безпечного життя, а Кримський півострів знову стане популярним українським курортом.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube