Несподівано. Причиною смерті глави МЗС Білорусі Макея називають самогубство – через політичні та особисті драми


21:3519.02.2023

Причиною смерті міністра закордонних справ Білорусі Володимира Макея в листопаді минулого року було самогубство.

Про це пише білоруське опозиційне видання “Наша Ніва” з посиланням на 4 незалежні джерела зі сфери медицини та держуправління.

Видання зазначає, що причину смерті Макея в повідомленні державного агентства БЕЛТА 26 листопада не вказували.

Чотири джерела “Нашої Ніви” у сфері держуправління та медицини назвали причиною смерті самогубство.

Видання пише, що до такого рішення могла призвести сукупність чинників, але не озвучує подробиць з етичних міркувань.

Водночас зазначається, що останні роки життя міністра супроводжувалися “як політичними, так і особистими драмами”.

“Друзі Макея кажуть, що він болісно переживав крах курсу, який проводив, і часто відчував себе непотрібним, а іноді просто недоречним”, – пише видання.

За його даними, Макей також знав, що адміністрація самопроголошеного президента Олександра Лукашенка почала шукати кандидатів на його місце.

“Останнім часом йому відмовляли в особистій увазі, це дуже чутливо для нього”, – розповів його колега.

“Це не означає, що завтра його приберуть. Але він розумів, що колишнє високе становище добігає кінця. І він після своїх висот більше ніде себе не бачив”, – розповів один зі співрозмовників.

Також у Макея були проблеми в сім’ї.

Як повідомляє “Наша Ніва”, у день загибелі Макей повернувся додому в Дрозди один. В іншій квартирі залишилися його дружина Віра Полякова та молодший син.

За інформацією видання, першим, хто знайшов мертвого міністра, був старший син Полякової, який поїхав у Дрозди після безуспішних спроб родичів зв’язатися з ним телефоном.

Співрозмовники “Нашої Ніви” не бачать ознак того, що це було вбивство, замасковане під самогубство.

64-річний Володимир Макей належав до ліберального крила лукашенківців і був єдиним у верхівці, хто час від часу говорив білоруською. За радянських часів Макей був офіцером радянського ГРУ, у незалежній Білорусі він почав дипломатичну кар’єру. На посаду глави Адміністрації президента і, згодом, міністра закордонних справ Макей прийшов через кабінет особистого помічника Олександра Лукашенка, який обійняв 2000 року – це було після зникнення Віктора Гончара і Юрія Захаренка, у переломний момент у характері білоруського режиму.

25 листопада, за день до інформації про смерть, повідомлялося про зустріч Макея з ватиканським нунцієм Йозичем.

Кількома днями раніше, 22 листопада, Володимир Макей разом із держсекретарем Ради Безпеки Вольфовичем літали до Єревана на військовому транспортному літаку Іл-76МД. У Вірменії чиновники взяли участь у сесії Ради колективної безпеки ОДКБ.

“Думаю, всі в цьому залі прекрасно пам’ятають його виступ на Всебілоруських народних зборах, який він закінчив словами: “Люблю Білорусь!” Ці два, здається, простих, але дуже важливих слова були справді мотивом усього його життя, – заявив Сергій Алейник. – Він зробив величезний внесок у розвиток білоруської державності, її становлення, зміцнення нашого суверенітету, збереження миру і стабільності на нашій білоруській землі. Він був щирим і приголомшливим, справжньою людиною”.

Але таку оцінку Макея поділяють не всі.

“Те, що його начальник [Олександр Лукашенко] таким сформувався, багато в чому його заслуга. Він підспівував і потурав його не найбільш людяним інстинктам і мотивам поведінки. Це важливіше за налагодження зв’язків із Заходом або вдосконалення бюрократичної системи, за які йому можна віддати належне”, – сказав нам один із дипломатів, який уже залишив службу.

Видання закінчує свій матеріал цитатою Макея і пов’язує її з війною в Україні.

“Я не пам’ятаю, хто це сказав, але якщо тебе збираються стратити, то краще стратити за вірність, ніж за зраду”, – заявив Макей 1 квітня 2022 року, “коли стало зрозуміло, що план Росії з захоплення України провалився”, пише “Наша Ніва”.

26 листопада 2022 року державне інформаційне агентство Білорусі повідомило про раптову смерть міністра закордонних справ РБ Володимира Макея. Макею було 64 роки. Він обіймав посаду міністра закордонних справ з 20 серпня 2012 року.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube