В ЄС обговорять ідею спільної закупівлі 155-мм артснарядів для України – Reuters


13:2119.02.2023

Європейський Союз терміново вивчає можливості для своїх країн-членів об’єднати зусилля для закупівлі боєприпасів, щоб допомогти Україні, після попереджень з Києва про те, що його війська потребують більшої кількості поставок.

Про це пише Reuters з посиланням на інформовані джерела серед дипломатів та чиновників, передає Інше ТВ.

Очікується, що міністри закордонних справ ЄС обговорять ідею спільної закупівлі 155-міліметрових артилерійських снарядів, яких гостро потребує Київ, на зустрічі в Брюсселі в понеділок.

Чиновники і дипломати ЄС кажуть, що спільний підхід був би більш ефективним, ніж розміщення країнами-членами індивідуальних замовлень. За їхніми словами, більші замовлення також допоможуть промисловості інвестувати в додаткові потужності.

“Зараз дійсно настав час прискорити виробництво і збільшити виробництво стандартизованої продукції, якої відчайдушно потребує Україна”, – заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на щорічній Мюнхенській конференції з питань безпеки в суботу.

Пізніше фон дер Ляєн заявила, що вона впевнена, що нагальність ситуації переконає членів ЄС відмовитися від своєї давньої переваги купувати зброю на національному рівні.

“У цій жорстокій війні, яку Росія розв’язала проти України, ми бачимо, що під тиском ми можемо звернути гори”, – сказала вона в інтерв’ю Reuters та іншим інформаційним агентствам.

Вона додала, що спільна закупівля озброєнь може бути схожа на попередню закупівлю ЄС вакцин проти COVID.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що боєприпаси є “критичним питанням”, яке він обговорював з лідерами оборонної промисловості на конференції в Мюнхені.

Як повідомляло Інше ТВ, Генсек НАТО на Мюнхенській безпековій конференції: «Підтримка України — це не лише моральне рішення так робити, це наша власна безпека»



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube