У польській дипломатії вже немає випускників російського МДІМВ – МЗС Польщі


18:0014.02.2023

Очільник МЗС Польщі Збіґнєв Рау запевнив у цьому в інтерв’ю, яке він дав виданню «Gazeta Polska Codziennie».

Про це інформує «Польське Радіо».

Московський державний інститут міжнародних відносин (МДІМВ) був інвестицією у функціонування російського імперіалізму. Це — елемент совєтської «м’якої сили». Його випускники мали служити державному інтересу цієї імперії, — сказав у інтерв’ю вівторковому виданню «Gazeta Polska Codziennie» міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау.

Він повідомив, що в зовнішньополітичному відомстві Польщі «реально вже два місяці» немає випускників цього московського інституту.

«Нам вдалося закрити певний дуже важливий процес, який є частиною декомунізації в широкому розумінні. Він почався законами про люстрацію», — сказав глава Міністерства закордонних справ.

Міністр нагадав про чергові законодавчі акти, які стосувалися люстрації — 1998, 2006 років, а також зміни до закону про закордонну службу 2018 року та закон про розкриття інформації стосовно документів органів безпеки. Тоді з відомством попрощалася чергова група працівників — 59 осіб.

Також міністр Збіґнєв Рау звернув увагу на створення в Польщі Інституту національної пам’яті.

«МЗС було поряд цього процесу. Це полягало в тому, що документи з цього відомства залишилися в ньому. У січні 2021 року ми почали передавати документи до Інституту національної пам’яті», — сказав Збіґнєв Рау.

Він заявив, що хоча метою дій навколо МЗС було виправити стан, який існував, тобто «глибоке закорінення відомства в комуністичний апарат влади», проте не вистачило основної речі. Як зазначив міністр, цей апарат примусу «був частиною совєтської системи».

«Ця установа була частиною великого проєкту совєтського імперіалізму. МДІМВ був інвестицією у функціонування російського імперіалізму. Це елемент совєтської м’якої сили. Випускники мали служити державному інтересу цієї імперії», — заявив Збіґнєв Рау.

Очільник МЗС зазначив, що комунізм не був локальним явищем. Це була тоталітарна система, і влада в ній мала три виміри: політичний, економічний та ідеологічний, а за всім стежили служби. Тому й виникла потреба декомунізації. Збіґнєв Рау підкреслив, що правовий статус, тлумачення та висновки Агентства внутрішньої безпеки, які йому відомі, не свідчать про існування будь-якого зв’язку між закінченням МДІМВ і службою совєтській або російській державі як шпигун чи агент. Проте, із закінченням цього вишу може бути пов’язане виникнення професійних, товариських чи прямо родинних зв’язків.

Тому існує презумпція, що така особа може бути навмисно і свідомо або й без свого відома інструменталізована з боку іноземної розвідки.

«Це має особливе значення, позаяк НАТО визначає Росію не як партнера, а як основну загрозу. Ми маємо справу з гібридною війною, яка триває вже багато років», — сказав очільник МЗС Польщі Збіґнєв Рау.

Як повідомляло Інше ТВ, Польща в цілях безпеки закриває пункт пропуску на кордоні з Білоруссю



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube