Посли G7 звернулися із закликом повернути електронне декларування для чиновників


08:4111.02.2023

Посли країн-членів “Групи семи” (G7) в Україні звернулись із закликом до Верховної Ради відновити обов’язок для всіх чиновників подавати електронні декларації про доходи та витрати. Таку вимогу призупинили на початку війни.

Про це свідчить спільна заява послів G7 у Тwitter.

Як зазначається у заяві, ефективні антикорупційні механізми є запорукою стійкості України під час війни та в час післявоєнної відбудови.

“Посли G7 сподіваються на швидке відновлення українським парламентом системи електронного декларування. Це дозволить запобігти корупції та зміцнить довіру громадян до влади”, – наголошується у повідомленні.

Раніше у Нацагенції з питань запобігання корупції заявили, що законопроєкт, який передбачає поновлення е-декларування для чиновників, перебуває на розгляді у Верховній Раді. У документі враховані “особливості умов воєнного стану”. Мається на увазі, що декларанти “могли втратити майно чи документи”, тому в законопроєкті передбачена можливість звільнення декларанта від відповідальності за неподання відомостей у декларацію, якщо це виникло з причин воєнного стану.

У НАЗК запевняють, що навесні 2022 року перенесення вимоги подання е-декларацій було обґрунтоване, адже “на початку війни це було неможливо зробити якісно та вчасно”. Тоді Агенція ініціювала відтермінування необхідності декларування. Через рік, коли ситуація змінилася, необхідність його повернення – надзвичайно актуальна.

У комітеті ВР з питань запобігання та протидії корупції заявили, що е-декларування потрібно поновлювати до завершення війни, адже чиновникам нічого не заважає звітувати про статки у деклараціях. Також там виступили категорично проти ідеї не подавати е-декларації за 2021-2022 роки.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube