Пентагон просить поновити фінансування двох секретних програм в Україні, припинених з початком війни


19:4910.02.2023

Пентагон закликає Конгрес відновити фінансування двох надсекретних програм в Україні, призупинених напередодні російського вторгнення минулого року, за словами нинішніх і колишніх американських чиновників. У разі схвалення цей крок дозволить американським військам спеціального призначення використовувати українських оперативників для спостереження за пересуванням російських військових і протидії дезінформації.

Про це пише The Washington Post із посиланням на чинних і колишніх американських чиновників.

До осені рішення навряд чи буде прийнято. Представники оборонного відомства готують пропозицію для розгляду законодавцями в найближчі місяці, коли почнеться робота над законопроектом про політику і фінансування Пентагону на наступний рік. У разі успіху ці програми можуть відновитися вже у 2024 році, хоча залишається незрозумілим, чи дозволить адміністрація Байдена повернути американських спецпризначенців в Україну для нагляду за ними, чи військові намагатимуться зробити це з сусідньої країни. Відомо, що жоден американський військовий не діяв в Україні з початку війни, окрім невеликої кількості військовослужбовців, відряджених до посольства США в Києві.

Представники Конгресу заявили, що важко передбачити результат, особливо з огляду на розбіжності серед республіканців щодо величезних сум, які витрачаються на Україну. Інші стверджують, що відносно невеликі витрати на програми – 15 мільйонів доларів на рік на подібну діяльність по всьому світу – є вигідною угодою порівняно з десятками мільярдів доларів, які виділяються на підготовку та озброєння українських військ, а також поповнення американських запасів.

За словами Марка Шварца, тризіркового генерала у відставці, який очолював Сили спеціальних операцій США в Європі, коли ці програми розпочалися у 2018 році, військові прагнуть відновити цю діяльність в Україні, щоб гарантувати, що важко здобуті відносини не будуть втрачені з початком війни, сказав Марк Шварц. “Коли ви призупиняєте ці програми через зміну масштабу конфлікту, ви втрачаєте доступ, – сказав він, – а це означає, що ви втрачаєте інформацію і розвіддані про те, що насправді відбувається в конфлікті”.

Американські спецпризначенці, використовуючи подібний орган фінансування, протягом багатьох років платили окремим іноземним військовим і воєнізованим підрозділам на Близькому Сході, в Азії та Африці, використовуючи їх як “сурогатів” в антитерористичних операціях проти Аль-Каїди, Ісламської держави та їхніх поплічників. Новіші сурогатні програми, такі як ті, що використовуються в Україні, вважаються формою “іррегулярної війни”. Вони призначені для використання проти супротивників, таких як Росія і Китай, з якими Сполучені Штати перебувають у стані конкуренції, а не відкритого конфлікту.

Критики, в тому числі на Капітолійському пагорбі, кажуть, що така діяльність ризикує втягнути Сполучені Штати в більш безпосередню роль у війні в Україні. Представники оборонного відомства стверджують, що на відміну від більш масштабних і відкритих зусиль Пентагону з озброєння українських військових, таємні сурогатні програми не зроблять безпосереднього внеску в боєздатність України, оскільки задіяні в них оперативники і їхні американські куратори будуть обмежені виконанням лише ненасильницьких завдань, які вони виконували до їхнього призупинення в минулому році.

Дебати виникають у той час, коли повномасштабна війна Росії в Україні наближається до початку другого року, і коли адміністрація Байдена різко прискорює і розширює масштаби військової допомоги, яку вона надає уряду в Києві, незважаючи на неодноразові російські протести і погрози ескалації конфлікту. Протягом останніх тижнів президент Байден санкціонував надання боєприпасів і сучасного озброєння, в тому числі важких бойових танків та інших бойових броньованих машин. Відновлення цих програм ведення нерегулярних бойових дій ще більше поглибило б участь Вашингтона, надавши американським військовим практичний контроль над українськими оперативниками в зоні бойових дій.

Як правило, в рамках цих програм вимагається розгортання сурогатної групи управління в приймаючій країні, хоча в останні роки американські війська спеціального призначення звикли консультувати сурогатні та партнерські сили далеко від лінії фронту. Байден пообіцяв, що не розгортатиме жодних військ всередині країни, окрім окремих випадків, до яких належать військовий аташе і співробітники служби безпеки, які працюють у посольстві.

Ця розповідь про лобістські зусилля Пентагону на Капітолійському пагорбі ґрунтується на інтерв’ю з 15 нинішніми і колишніми американськими чиновниками, знайомими з сурогатними програмами і спробами відновити їх в Україні. Більшість з них говорили на умовах анонімності, щоб обговорити засекречені військові операції.

Речники комітетів Сенату і Палати представників з питань збройних сил відмовилися від коментарів, посилаючись на засекречений статус програм. Білий дім також відмовився від коментарів. Пентагон також відмовився від коментарів через засекреченість програм.

Сурогатні операції, подібні до тих, що використовуються в Україні, називаються “програмами 1202”, за назвою розділу 1202 Закону про асигнування на національну оборону від 2018 року – закону, який схвалив їхнє використання та фінансування. У положенні зазначено, що такі програми не можуть використовуватися під час “традиційного збройного конфлікту”, що стало причиною їхнього призупинення минулого року, коли військові зусилля Росії в Україні еволюціонували від підтримки проросійських сепаратистів на сході країни до повномасштабного вторгнення.

Пентагон безуспішно намагався переглянути це формулювання в законі, коли Конгрес обговорював цьогорічний оборонний бюджет. Військові хочуть, щоб замість цього в законі було сказано, що такі дії можуть продовжуватися, якщо приймаюча країна, а не самі Сполучені Штати, вступить у відкриту війну. За словами одного з урядовців, окрім короткострокової користі від відновлення цих двох програм в Україні, Пентагон бачить можливість переконати законодавців розширити повноваження, щоб у майбутньому не виникало потреби в такому припиненні в інших країнах.

Кеннет Тово, тризірковий генерал у відставці, який очолював Сили спеціальних операцій Збройних сил США, коли було запропоновано і прийнято повноваження 1202, сказав, що військові занепокоєні тим, що ці обмеження перекрили корисне джерело розвідки в Україні і ризикують, що це може повторитися в іншому конфлікті.

“У нас є звичка робити це, – сказав Тово, – коли ми щось вимикаємо, виводимо людей після років інвестицій як негайну реакцію на зміни в конфлікті, а потім дивуємося, коли в результаті маємо менше інформації і менше розуміння того, що відбувається”.

Опоненти стверджують, що Росія може розцінити реактивацію програм як провокацію і відповісти розширенням масштабів своєї війни. Один чиновник, знайомий з переговорами на Капітолійському пагорбі, сказав, що з цієї причини Пентагону буде важко переконати скептично налаштованих законодавців.

“Те, що почалося як розвідувальна місія, може швидко перетворитися на бойові дії, коли по сурогатах почнуть стріляти”, – сказав чиновник. “Я думаю, що це реальна можливість в Україні, і я не впевнений, як міністерство збирається змінити думку людей в Конгресі щодо цього”.

Прихильники, серед яких нинішні і колишні посадовці оборонного відомства і деякі співробітники Конгресу, кажуть, що секретність, яка оточує програми 1202, робить їх більш агресивними, ніж вони є насправді, значною мірою через те, що Розділ 1202 походить від повноважень, які називаються Розділом 127e, що дозволяє Силам спеціальних операцій США оплачувати і оснащувати іноземні війська, а також відправляти їх на місії з метою вбивства або захоплення підозрюваних у тероризмі. Натомість, сурогати нерегулярної війни, навпаки, виконують лише те, що американські військові називають “некінетичними” – або ненасильницькими – місіями.

Конгрес, за словами одного з представників оборонного відомства, більш обізнаний з антитерористичними програмами, оскільки його інформували про таку діяльність протягом багатьох років. За словами цієї особи, законодавцям “важко пояснити”, що нова програма використовується “зовсім по-іншому”.

“Ми не хочемо розпочинати третю світову війну через погані рішення щодо сурогатних підрозділів, але вони не знаходять, фіксують і закінчують, як в Іраку чи Афганістані”, – сказав Мік Малрой, чиновник Пентагону за часів адміністрації Трампа, використовуючи військовий жаргон для опису того, як спецпризначенці в цих країнах готувалися до контртерористичних рейдів і проводили їх.

Програми ведення нерегулярних бойових дій, що фінансуються розділом 1202, і більш численні антитерористичні програми дозволяють командам “зелених беретів”, морських піхотинців і “морських котиків”, за погодженням з урядом приймаючої країни і відповідним посольством США, віддавати їм завдання і накази. “У сурогатних програмах є елемент командування і контролю”, якого немає в інших відносинах між американськими військами і іноземними партнерами, – сказав Малрой. “…Саме це робить їх ефективними. Це дозволяє нам діяти швидше”.

Антитерористичні сурогатні програми викликають критику за те, що вони розмивають межу між тим, де Сполучені Штати беруть участь у збройних військових операціях, а де – місцеві приймаючі країни. Суворо засекречені програми 127e також не підпадають під дію законодавства, яке вимагає перевірки дотримання прав людини іншими іноземними військовими та воєнізованими підрозділами, перш ніж американські війська зможуть працювати з ними. Новіші програми 1202 також звільнені від цієї вимоги.

Перед вторгненням американські сили спеціальних операцій проводили в Україні дві нерегулярні сурогатні програми ведення бойових дій. В рамках однієї з них “наші люди розбирали російську пропаганду і розповідали правдиву історію в блогах”, – розповіла людина зі спільноти Сил спеціальних операцій.

Другу програму американські спецпризначенці використовували для відправки українських оперативників на таємні розвідувальні місії на сході України. “Ми тренували сурогатів, щоб вони збирали розвідувальні дані з російської радіолокаційної батареї… і тому подібне”, – сказав інший урядовець. “Ми не тренували і не платили українцям, щоб вони вбивали для нас росіян”.

Генерал у відставці Шварц сказав, що на момент початку програм на сході України переважали російські військові шпигуни. “Були всі ці ознаки російського впливу, і ми хотіли про це заявити, – сказав він, – але ми не обов’язково хотіли, щоб нас вважали тими, хто про це заявляє”.

За словами Шварца, американські спецпризначенці в Україні не надавали своїм сурогатам тренувань або зброї, які могли б спричинити проблеми у разі неправильного використання. “Ми не збиралися надавати українцям складні засоби для підриву, тому що якщо вони переправлять їх через кордон до Росії і використають американську вибухівку для саботажних операцій, на які ми не давали дозволу, це буде ескалацією”, – сказав він.

У разі повторного дозволу, програми все одно будуть обмежені небойовими операціями. Розділ 1202 визначає, що сурогатні війська не можуть виконувати будь-які місії, на які Сили спеціальних операцій США “не мають інших законних повноважень”.

За словами представника Конгресу, комітети з питань оборони ввели це обмеження після того, як американські спецпризначенці використовували антитерористичні сурогатні програми для виконання бойових завдань, які застали законодавців зненацька, коли вони пішли не так, як треба. Наприклад, у 2017 році під час запланованого рейду команди “зелених беретів” та її сурогатного підрозділу в Нігері друга команда “зелених беретів” потрапила в засідку повстанців, в якій загинуло четверо американських солдатів. Законодавці були розлючені, заявивши, що вони не знали, що американські війська в африканській країні беруть участь у таких небезпечних місіях.

“Нігер став переломним моментом для багатьох членів Конгресу, – сказав представник Конгресу. “Вони були стурбовані такими законами, як 127e і 1202, і можливістю того, що вони дозволяють силам спеціальних операцій, які нібито не мають права брати участь у бойових діях, брати участь у діях, які виглядають і пахнуть, як бойові дії”.

За словами нинішніх і колишніх посадовців, Пентагон спочатку вирішив обмежити свої сурогатні програми ведення нерегулярних бойових дій Європою, де американські сили спеціальних операцій – а отже, і їхні сурогати – не мають повноважень брати участь у безпосередніх бойових діях. “Нам сказали зосередитися на Європі як на доказі концепції для Конгресу, – сказав один з них, – тому що там не відбувалося нічого кінетичного, і здавалося, що протидія Росії – це двопартійна справа, з якою ніхто не буде сперечатися”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube