Шольц поспілкувався з німцями і заявив, що Путін давно готувався до розширення своїх територій


10:3603.02.2023

Путін скористався переговорами між Києвом та Брюсселем як “приводом для давно задуманого плану силового розширення території Росії”,

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляє DW.

Німеччина докладатиме всіх зусиль, щоб уникнути ескалації, яка призведе до війни між Росією і НАТО. Таку заяву зробив канцлер ФРН Олаф Шольц у четвер, 2 лютого, під час зустрічі з гостями заходу “Громадянський діалог” у Марбурзі. “Війна між НАТО і Росією була б жахливою подією, – додав глава німецького уряду. – Ми несемо відповідальність за те, щоб такої ескалації не сталося”.

Раніше того ж дня, 2 лютого, президент Росії Володимир Путін, коментуючи під час пам’ятних заходів з нагоди 80-річчя Сталінградської битви рішення Берліна поставити Україні бойові танки Leopard 2 і дозволити подібні поставки іншим країнам, сказав: “Нам є чим відповісти, і застосуванням бронетехніки справа не закінчиться”. “Неймовірно, але факт: нам знову погрожують німецькими танками “Леопард”, – заявив Путін.

Пізніше його прес-секретар Дмитро Пєсков пояснив журналістам, що мав на увазі президент РФ: “У Росії глибокий потенціал. У міру того, як з’являються поставлені колективним Заходом нові озброєння, Росія буде задіювати більш повний наявний у неї потенціал для того, щоб відповісти під час СВО”.

Побоювання німців щодо можливого розширення війни
1 лютого німецькі телеканали RTL і ntv оприлюднили дані опитування, проведеного на їхнє замовлення соціологічним інститутом Forsa. 72% його учасників висловили занепокоєння, що війна в Україні може поширитися за її територію.

Багато респондентів побоюються також погіршення у зв’язку з війною економічних умов у Німеччині (62%) або фінансового становища власної сім’ї (40%). 34 відсотки учасників опитування бояться, що Німеччина також може зазнати вторгнення з боку Росії.

Водночас згідно з опитуванням інституту Infratest dimap, доля країни, що зазнала агресії, турбує жителів Німеччини більше, ніж можливе погіршення власного економічного становища. Зокрема, тривогу за життя українців в умовах війни відчувають 82% опитаних, а погіршення економічної ситуації у ФРН внаслідок війни побоюються 68%. Причому ця частка порівняно з квітневим 2022 року опитуванням знизилася на 12 процентних пунктів.

Як пише кореспондент газети FAZ, присутній під час спілкування Олафа Шольца з громадянами в Марбурзі, побоювання щодо можливого розширення театру воєнних дій в Україні та наближення його до кордонів Німеччини відігравали важливу роль і під час цього заходу. “Уперше оплески пролунали в залі, коли один чоловік запитав, чи не краще було б “намагатися почати розмову з Росією” замість того, щоб продовжувати постачати зброю (Україні. – Ред.)”, – пише журналіст.

“Дипломатія – я великий її прихильник, – цитує репортер відповідь Шольца. – Саме тому я один із дуже небагатьох, хто раз у раз розмовляє з Путіним телефоном”. Але поки Росія не виведе свої війська з України, надання підтримки країні, на яку було скоєно напад, є правильним рішенням, додав канцлер ФРН, після чого в залі також пролунали оплески.

Канцлер ФРН Шольц про розширення НАТО на схід
Коментуючи зауваження одного зі слухачів про те, що Росію нібито “спровокувало” на вторгнення в Україну розширення НАТО на схід, Шольц цю думку спростував. НАТО є оборонним союзом, а у зв’язку з російським вторгненням в Україну “не потрібно прикидатися, нібито слова “розширення НАТО на схід” є якимось аргументом”, підкреслив канцлер ФРН.

За його словами, під час зустрічі з Путіним у Москві до війни він запевняв російського лідера, що прийом України до НАТО “ще 30, 40 років не стоятиме на порядку денному”. Однак для Путіна переговори між Києвом і Брюсселем були лише “приводом для давно задуманого плану силового розширення території Росії”, вважає Шольц.

Тим часом користувачі соцмереж, коментуючи висловлювання Путіна у Волгограді, нагадують, що танки Leopard розробив і прийняв на озброєння Бундесвер у середині 1960-х років. Відповідно, під час Другої світової війни загрожувати Росії вони ніяк не могли.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube