У Сирії літаки обстріляли іранську колону вантажівок, а попередні вибухи в Ірані частково спричинив землетрус


08:0230.01.2023

Літаки обстріляли колону іранських вантажівок, які переїжджали через кордон з Іраку до Сирії

Про це повідомляє Al-Hadath, передає Еспресо.

25 вантажівок, які прямували з Ірану, перетнули кордон Іраку з Сирією. Джерела уточняють, що колона перетнула неофіційний прикордонний перехід, який контролюється іракськими групами “Хезболли”, і літак розбомбив їх на сирійській стороні. Це сталося біля міста Абу-Камаль.

Спочатку літак випустив попереджувальні ракети й зачекав, поки водії вийдуть з машин, перш ніж бомбити вантажівки.

Знищено було 6 вантажівок, які перевозили іранську зброю. 

Сирійський центр з дотримання прав людини також підтверджує знищення колони. Стверджується, що є жертви. Їхнє число не уточнюється.

При цьому попередні вибухи у низці населених пунктів Ірану не пов’язані з операцією спецслужб Ізраїлю зі знищення оборонного заводу з виробництва балістичних раків та безпілотників.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики пишуть, що акаунти в соціальних мережах повідомляли про додаткові вибухи та пожежі по всьому Ірану приблизно в той же час, що й атака безпілотників, проте “ці події, ймовірно, були випадковими аваріями або були спотворені”.

Декілька вибухів сталися після землетрусу силою 5,9 бала на північному заході Ірану, який, ймовірно, і спричинив ці події.

Користувачі соціальних мереж також повідомляли про польоти іранських винищувачів над Тегераном.

“Немає жодних доказів того, що сталися будь-які вибухи, або зображень будь-яких пошкоджень, які могли бути викликані вибухами. Ці повідомлення, ймовірно, припускають, що режим підняв винищувачі з аеродромів, розташованих неподалік цих місць, у відповідь на удари безпілотників, а мешканці помилково прийняли звуки військових літаків за вибухи”, – йдеться у звіті.

На думку експертів, атака демонструє рівень проникнення ізраїльських спецслужб у сферу безпеки Ірану.

В ISW припускають, що Іран не висуває прямих звинувачень, поки не вирішить, як реагуватиме.

“Іранські лідери можуть віддати наказ про атаки через посередників на позиції США в Іраку та Сирії або в Ізраїлі найближчими тижнями на помсту. Цей напад також, ймовірно, ще більше посилить стурбованість Ірану з приводу ймовірної присутності ізраїльських спецслужб в Азербайджані та Іракському Курдистані”, – пишуть експерти.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube