Зеленський запросив нового президента Чехії в Україну


17:2829.01.2023

Про це президент написав на своїй сторінці в Фейсбук.

“Особисто привітав Петра Павела Generál Pavel із перемогою на виборах Президента Чехії. Подякував йому та чеському народу за неослабну підтримку. Запросив із візитом до України”.

Нагадаємо, на президентських виборах у Чехії переміг Петр Павел – колишній генерал, який активно підтримував Україну у її протидії російському вторгненню.

Петр Павел все своє життя присвятив армії і лише кілька років тому пішов у політику. Після закінчення військового інституту сухопутних військ у 1983 році почав військову кар’єру, командував розвідувальним десантним взводом особливого призначення. З 1985 року і до Оксамитової революції 1989 року був членом комуністичної партії.

“Вступ до комуністичної партії був помилкою. Але за останні 33 роки я належним чином компенсував це”, – казав Петр Павел в інтерв’ю у вересні 2022 року.

Після Оксамитової революції він зробив блискучу кар’єру – у 1991 році перейшов у військову розвідку, у 1993 році зіграв важливу роль в порятунку групи французьких миротворців під час війни в Хорватії, у 2002 році став бригадним генералом і командувачем спецвійськ, у 2012-2015 роках очолював генштаб армії Чехії. А в 2015-2018 роках був першим представником посткомуністичної країни на чолі військового комітету НАТО.

Дружина Петр Павела також є кадровою військовою – Ева Павлова є підполковником у відставці.

Павел раніше повідомляв, що за традицією його перша закордонна поїздка відбудеться до Словаччини. Та президентка Словаччини Зузана Чапутова 28 січня прийшла до виборчого штабу, щоб привітати Павла з перемогою на виборах особисто. Тоді вони обговорювали можливу спільну поїздку до Києва. 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube