Чому Росію завжди малювали ведмедем? Ні, не через силу (ФОТО)


08:0227.01.2023

Росію у світі асоціюють із ведмедем. Часто саме цю тварину зображають на карикатурах пов’язаних із РФ, та й сама країна-агресорка любить себе порівнювати із цією твариною. Мовляв, це символ влади, сили та хижацької натури. Але насправді це не так…

Первинно Московщину асоціювали із ведмедем не тому, що боялись. А тому, що висміювали незграбність росіян, чиї манери були часто схожі на поведінку ведмедів…

Про те, коли і як почали Росію зображати у вигляді ведмедя та про справжні смисли, які за цим криються, розповідає РБК-Україна.

Чому Росію асоціюють із ведмедем

Побутує думка, що ведмідь уособлює Росію, бо саме цих тварин багато на її території. Частка правди у цьому справді є. Але не вона стала вирішальною у тому, чому на світовій політичній арені РФ представляють цим хижаком.

Річ у тім, що московити завжди мали агресивну політику до інших народів. Часті війни та зазіхання на чужі території створили для них “репутацію” грубих та незграбних істот.

У кінці ХІХ – початку ХХ століття по всьому світі у політичній карикатурі починають масово зображати Російську імперію у вигляді ведмедя. Цим автори хотіли підкреслити грубість та недолугість росіян. Бо саме цей хижак часто у казках є символом тупості й незграбності. Ця тварина любить залякувати інших своєю силою.

Ведмідь - не символ сили! Ось чому насправді Росію асоціюють із цих хижакомКарикатура “Остання китайська стіна” (скриншот)

Однією із найяскравіших ілюстрацій на підтвердження цієї теорії є карикатура “Остання китайська стіна”, яку створили 1901 року.

На ній російський ведмідь з шаблею стоїть навпроти Японії, Німеччини, Франції, Італії, Австро-Угорщини, Великобританії, США, Туреччини та Іспанії, які тримають гвинтівки з примкнутими багнетами, за якими сидить Китай. Це рефлексії тогочасних авторів на воєнний конфлікт на Далекому Сході.

Ведмідь - не символ сили! Ось чому насправді Росію асоціюють із цих хижаком

Карикатура на царську Росію, 1903 рік (скриншот)

Ще одна понад столітня яскрава карикатура на Російську імперію. На ній німецький орел і російський ведмідь відпочивають після трапези в Китаї. Її назва “Хто перший прийшов – той перший обслуговується”. Росія їсть з миски з написом “Маньчжурія” в китайському ресторані. Малюнок створили у 1903 році.

Ведмідь - не символ сили! Ось чому насправді Росію асоціюють із цих хижаком

Карикатура на Російську імперію, 1900 рік (скриншот)

На цій карикатурі художники показали розпалювання конфлікту в Африці на початку минулого століття. Назва малюнку – “Обережність московитів”. На ній бачимо, як російський ведмідь насторожено дивиться на великий вулик з написом “Британський вулик з медом. Герат”. Його створили в 1900 році.

Як бачимо, на жодній із цих карикатур ведмідь не уособлює силу, міць чи владу. А навпаки – незграбність та недолугість.

Ведмідь - не символ сили! Ось чому насправді Росію асоціюють із цих хижаком

Обкладинка американського журналу Puck, 1904 рік (скриншот)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube