Ексглаву НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва суд під варту не взяв


19:0823.01.2023

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відмовив прокурору в обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 365 млн. грн. ексглави НАК “Нафтогаз України” Андрію Коболєву.

Відповідне рішення суд ухвалив у понеділок увечері.

“Клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо підозрюваного Коболєва залишити без задоволення… Постанова може бути оскаржена в апеляційній палаті ВАКС протягом п’яти днів з моменту оголошення”, – заявив суддя.

«Прокурор САП не погоджується з рішенням суду про відмову в застосуванні запобіжного заходу колишньому голові правління НАК «Нафтогаз України», який підозрюється у заволодінні шляхом зловживання своїм службовим становищем понад 229 млн грн», – йдеться у повідомленні САП у Телеграмі.

Прокурор вважає рішення суду необґрунтованим та незаконним.

«Не застосування запобіжного заходу може негативно вплинути на подальше розслідування. Крім того, існують ризики того, що підозрюваний може покинути країну або перешкоджати слідству», – наголосили в САП.

Зважаючи на викладене, прокурор після ознайомлення з повним текстом рішенням суду, оскаржить це рішення в суді апеляційної інстанції.

Як повідомлялося, 19 січня колишньому голові правління НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву була оголошена підозра у привласненні понад 229 млн гривень під виглядом «премії». Так, за даними слідства, у 2018 році, зловживаючи своїм службовим становищем, фігурант ініціював розгляд наглядовою радою Нафтогазу питання про погодження виплати премії за досягнення вагомих цілей, реалізацію важливих, стратегічних проєктів працівникам компанії включно із членами правління. Пізніше посадовець підготував зміни та доповнення до подання про виплати премії за екстраординарні досягнення, призначивши собі «винагороду» розміром 10 мільйонів доларів.

На думку слідства, ця сума суттєво перевищує нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн).

Стокгольмський арбітраж у 2018-19 роках за результатами двох спорів між компаніями на постачання і транзит газу ухвалив рішення, відповідно до яких “Газпром” мав доплатити НАК $2,56 млрд.

Водночас арбітраж повністю відхилив вимоги “Газпрому” до “Нафтогазу” за умовою “бери чи плати” за період 2012-2017 років у розмірі $56 млрд.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube