Естонія віддає Україні всі свої 155-мм гаубиці, Росія висилає естонського посла і скорочує диппредставництво


14:0423.01.2023

Вранці у понеділок посол Естонії в Україні Каймо Кууска заявив, що його країна в рамках нового пакету допомоги віддасть Україні всі гаубиці, що мають 155-мм, надавши таким чином військову допомогу розміром більше 1% ВВП країни.

Після цього міністерство закордонних справ Росії повідомило про «зниження рівня дипломатичних відносин з Естонською Республікою» та заявило про необхідність послу країни залишити Росію до 7 лютого.

Вранці в понеділок, 23 лютого, посла Естонії Маргуса Лайдре викликали в МЗС РФ, де йому заявили «рішучий протест у зв’язку з діями естонської влади» і зобов’язали залишити країну 7 лютого 2023 року. Дипвідносини між країнами з ініціативи РФ будуть знижені до рівня тимчасового повіреного у справах.

Рішення було прийнято після того, як стало відомо про намір Таллінна передати Києву всі гаубиці, які мають 155-мм у вигляді допомоги для протистояння російській агресії. Щоправда, в російському МЗС його аргументували ініційованим Естонією скороченням чисельного складу російського посольства в Таллінні.

«Керівництво Естонії останніми роками цілеспрямовано руйнує весь комплекс відносин із Росією. Тотальна русофобія, культивування ворожості щодо нашої країни зведені Таллінном у ранг державної політики», – йдеться в офіційній заяві російського міністерства, яке обіцяє «і далі реагувати на ворожі кроки керівництва Естонії».



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube