Таллінська декларація: 9 країн об’єдналися задля військової допомоги Україні


20:3019.01.2023

Група з дев’яти країн пообіцяла надати нову військову допомогу Україні, назвавши це “Талліннською декларацією”. Пакет включатиме десятки систем Stinger, вертольоти, танки, зенітні установки, кулемети та інші види озброєння.

Про це повідомляє пресслужба уряду Великої Британії.

До групи входять Естонія, Велика Британія, Польща, Латвія, Литва, Данія, Чехія, Нідерланди та Словаччина.

Міністри оборони цих країн зустрілися сьогодні, 19 січня. Їхню спільну заяву опублікував британський уряд.

“Ми визнаємо, що озброїти Україну для витіснення Росії з її території так само важливо, як і озброїти їх для захисту того, що вони мають. Разом ми продовжимо підтримувати Україну в переході від опору до вигнання російських військ з української землі”, – йдеться у заяві.

Нового рівня необхідної бойової могутності можна досягти тільки шляхом комбінації ескадрилій основних бойових танків, що знаходяться під протиповітряною і протиракетною обороною, що діють разом з дивізійними артилерійськими групами, і подальшого глибокого прицільного вогню, який дозволяє націлюватися на російські вузли тилового забезпечення, зазначили міністри оборони.

“Тому ми зобов’язуємося колективно добиватися доставлення безпрецедентного набору пожертвувань, включно з основними бойовими танками, важкою артилерією, засобами протиповітряної оборони, боєприпасами та бойовими машинами піхоти для оборони України”, – йдеться у заяві.

Ця допомога буде надіслана Україні з національних запасів зазначених країн.

“Ухваливши цю “Талліннську декларацію”, ми вирушимо завтра, 20 січня, на нараду Групи захисту України в Рамштайні та наполегливо закликаємо інших союзників і партнерів наслідувати наш приклад і якнайшвидше внести свої власні заплановані пакети підтримки, щоб забезпечити перемогу України на полі бою у 2023 році”, – йдеться у заяві.

В уряді Британії опублікували списки допомоги від кожної країни.

Данія продовжує військову та гуманітарну підтримку України. Данія також продовжить навчання українських військовослужбовців, включно з програмою навчання українських новобранців під керівництвом Великої Британії. Данія пожертвувала чи профінансувала військову допомогу на суму близько 600 млн євро. Пожертви зброї та військова підтримка триватимуть у тісній співпраці з союзниками та відповідно до потреб України.

Чехія продовжуватиме надавати підтримку Україні постачанням військової техніки. “Ми працюємо з нашою оборонною промисловістю над збільшенням її виробничих потужностей, щоб надавати ще більшу підтримку, особливо стосовно виробництва великокаліберних боєприпасів, гаубиць та БТР”, – повідомили у британському уряді. Ключовим компонентом буде технічне обслуговування поставленого обладнання.

Естонія. Естонський пакет складається з десятків 155-мм гаубиць FH-70 та 122-мм гаубиць D-30, тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів, машин підтримки артилерійських частин, сотень протитанкових гранатометів Carl-Gustaf M2 з боєзапасом. Крім того, 2023 року Естонія продовжить проводити як базову, так і спеціальну підготовку сотень військовослужбовців ЗСУ.

Латвія готує нову допомогу з додатковими десятками переносних зенітних ракетних комплексів (Stinger) та додатковими елементами ППО, двома гелікоптерами M-17, десятками кулеметів з боєприпасами, кількома десятками БПЛА та запчастинами для гаубиць M109. Латвія також вкладає величезні кошти у навчання українських солдатів. 2023 року Латвія планує навчити близько 2000 українських солдатів за різними програмами, починаючи від базової піхотної підготовки, закінчуючи спеціалізованими курсами.

Литва. Новий литовський пакет летальної підтримки складається з десятків зенітних гармат L70 із десятками тисяч боєприпасів та двох вертольотів Мі-8. Ще цього року країна вкладе 40 млн євро на закупівлю для ЗСУ. Сюди увійдуть антидрони, оптика, тепловізійні пристрої та дрони. Крім того, 2 млн євро буде переведено до Міжнародного фонду Великої Британії для фінансування проєктів з придбання важкого озброєння, такого як артилерійські системи та боєприпаси, платформи прямого наведення або бойові броньовані машини. Загальна вартість майбутнього пакета летальної підтримки Литви становить 125 млн євро.

Польща продовжуватиме надавати військову та гуманітарну допомогу Україні доти, доки це необхідно. Новий польський пакет складається з зенітних установок С-60 з боєзапасом 70 000 одиниць. Польща вже передала 42 бойові машини піхоти разом із навчальними комплектами для двох механізованих батальйонів. Крім того, Польща продовжує постачання 155-мм гаубиць KRAB та забезпечує Україну різними типами боєприпасів. Також постійно проводиться медична та інженерна підготовка. Польща також готова надати роту танків Leopard 2 із 1000 одиниць боєкомплекту. До цього буде створено ширшу коаліцію донорів танків Leopard 2.

Словаччина. На додаток до вже переданого важкого обладнання Словаччина продовжить інтенсивні переговори з союзниками щодо можливостей розблокування додаткового обладнання для України. Наразі зусилля зосереджені на можливостях, пов’язаних з основними бойовими танками, бойовими машинами піхоти, системами ППО, а також збільшенні виробництва гаубиць, обладнання для розмінування та боєприпасів. Конкретні деталі будуть розроблені пізніше на основі обміну думками із союзниками та партнерами. Словаччина продовжить навчання українських солдатів та розширить навчання на вимогу України.

Сполучене Королівство. Прискорений пакет Сполученого Королівства складається з ескадрильї танків Challenger 2 із броньованими ремонтно-евакуаційними машинами; 155-мм самохідних знарядь AS90; сотень броньованих та захищених машин; пакета підтримки маневрів, включно з можливостями прориву мінних полів та наведення мостів; десятків безпілотних авіаційних комплексів для підтримки української артилерії; 100 000 артилерійських пострілів; сотень більш складних ракет, включно з ракетами GMLRS, ракетами ППО Starstreak та ракетами ППО середньої дальності; 600 протитанкових боєприпасів Brimstone; комплектів запчастин для ремонту до сотні українських танків та БМП. Пакет доповнюється базовим навчанням і навчанням молодших командирів ЗСУ у Великій Британії з дев’ятьма міжнародними партнерами. Мета – навчання ще близько 20 000 військових ЗСУ у 2023 році. Велика Британія також координує діяльність Міжнародного фонду для України, який разом із партнерами залучив майже 600 млн фунтів стерлінгів. Про перший пакет підтримки від фонду буде оголошено найближчим часом.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube