США передадуть Україні 300 тис. снарядів зі складу в Ізраїлі – половину вже відправили


09:0918.01.2023

США досягли угоди щодо постачання Україні 155-мм артилерійських боєприпасів з американських складів, що розташовані на території Ізраїлю.

Про це повідомляє The New York Times.

Пентагон використовує величезний, але маловідомий запас американських боєприпасів в Ізраїлі, щоб допомогти задовольнити гостру потребу України в артилерійських снарядах у війні з Росією, заявляють американські та ізраїльські офіційні особи.

Цей склад забезпечує Пентагон зброєю і боєприпасами для використання в конфліктах на Близькому Сході. Сполучені Штати також дозволили Ізраїлю отримати доступ до запасів у надзвичайних ситуаціях.

Конфлікт в Україні перетворився на артилерійську війну на виснаження, коли кожна сторона щодня випускає тисячі снарядів. Україна вичерпала боєприпаси для свого озброєння радянських часів і значною мірою перейшла на використання артилерії і снарядів, наданих Сполученими Штатами та іншими західними союзниками.

Артилерія є основою наземної вогневої потужності як для України, так і для Росії, і результат війни може залежати від того, у якої сторони першою закінчаться боєприпаси, кажуть військові аналітики. У зв’язку з тим, що запаси в Сполучених Штатах напружені, а американські виробники зброї поки що не в змозі встигати за темпами бойових дій в Україні, Пентагон звернувся до двох альтернативних поставок снарядів, щоб заповнити прогалину: з Південної Кореї та Ізраїлю, про використання яких у війні в Україні раніше не повідомлялося.

Відправка сотень тисяч артилерійських снарядів з цих двох складів для підтримки військових зусиль України – це історія про межі американської промислової бази та дипломатичну чутливість двох життєво важливих союзників США, які публічно зобов’язалися не надсилати летальну військову допомогу Україні.

Ізраїль послідовно відмовлявся постачати зброю Україні, побоюючись зіпсувати відносини з Москвою, і спочатку висловлював побоювання, що виявиться співучасником озброєння України, якщо Пентагон отримає боєприпаси зі своїх запасів. Близько половини з 300 000 снарядів, призначених для України, вже відправлені до Європи і в кінцевому підсумку будуть доставлені через Польщу, повідомили ізраїльські та американські офіційні особи.

У той час як високопоставлені представники оборонних і військових відомств десятків країн, включаючи країни НАТО, готуються зустрітися на авіабазі Рамштайн в Німеччині в п’ятницю, щоб обговорити відправку Україні більшої кількості танків та іншого озброєння, американські офіційні особи за лаштунками намагаються зібрати достатню кількість снарядів, щоб забезпечити Київ достатнім постачанням в цьому році, в тому числі і в ході очікуваного весняного наступу.

“Оскільки лінія фронту зараз в основному стаціонарна, артилерія стала найважливішою бойовою зброєю”, – сказав Марк Ф. Кансіан, колишній стратег Білого дому з питань озброєнь, в новому дослідженні для Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, де він є старшим радником.

Раніше повідомлялося, що Норвегія надіслала Україні 10 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм. Повідомляється, що боєприпаси вже залишили територію країни.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube