Між білоруськими та російськими військовими конфлікти і неприязнь, — “Хартії’97” (ВІДЕО)


10:2518.01.2023

Процес прихованої мобілізації в Білорусі триває вже кілька місяців.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомила головна редакторка незалежного сайту Білорусі “Хартія’97” Наталія Радіна.

Так вона прокоментувала інформацію, що в мережі широко обговорюють відео зі словами військового комісара Брестської області, який повідомив, що з лютого для чоловіків, які не пройшли звіряння з даними військового обліку, буде заборонено виїзд із Білорусі.

“Ця інформація була офіційно спростована Міністерством оборони, але за фактом ми знаємо, що цілим категоріям, представникам окремих професій або чоловікам, які відслужили в частинах ССО, забороняють виїжджати з Білорусі. Дійсно такі випадки є. Крім заборони їм також забороняють розповідати про це ЗМІ, тому вони мовчать. Але дійсно часткова мобілізація в Білорусі вже відбувається, прихована”, — сказала Радіна.

Зарплати у білоруських військовослужбовців будуть вищими, ніж у пересічних громадян. Але, на думку журналістки, це не ті гроші, заради яких “можна продавати душу і совість”.

“Тому я дуже сподіваюся, що в разі, якщо все-таки білоруським військовослужбовцям доведеться зайти на територію України, то вони скористаються першою ж можливістю і здаватимуться в полон. Я знаю, що воювати вони не хочуть. Не одурманені здебільшого російською ідеологією, хоча, звичайно, про всіх говорити не можна, вистачає відморозків і в білоруській армії. Але дуже сподіваюся, що все-таки вони воювати повноцінно не будуть. Ми знаємо, що це розуміє, зокрема, і керівництво Росії, і в адміністрації Лукашенка, вони бачать настрої серед білоруських військовослужбовців. Тому зараз ідеться про те, щоб білоруські військовослужбовці, якщо вже й брали участь у наступальних діях в Україні, то йшли другим ешелоном на окуповані території. Але дуже сподіваюся, що навіть у цьому випадку білоруські військові перейдуть на бік України”, — заявила головред.

Вона підтвердила, що російські військові не сприймають білоруських як рівних.

“Є вже конфлікти між білоруськими та російськими військовослужбовцями, і цих конфліктів достатньо. Є неприязнь, росіяни поводяться відповідним чином і в Білорусі, немає жодної поваги ні до білоруського народу і його культури, ні до його традицій. І це відчувається, зокрема, в армії, тим більше, що там люди змушені перебувати в умовах казарм, полігонів і ці конфлікти виникають”, — розповіла журналістка.

Також вона прокоментувала перестановки в Міноборони Білорусі. Лукашенко призначив Олександра Баса начальником головного управління підготовки ЗС РБ.

“Я це не пов’язую з якимись серйозними речами в Білорусі. Лукашенко рухає якісь фігури, важко зрозуміти, тому що це абсолютно закрита система. Що так відбувається, я не думаю, що сьогодні від цього взагалі залежить результат ситуації війни в Україні. Тому що потрібно розуміти, що Лукашенко втратив будь-яку суб’єктність. Коли він там переставляє фігурки своїх холуїв, це вже ні на що не впливає. Насправді Лукашенко абсолютно залежний від Кремля, і перестаньмо аналізувати якісь його суперечливі заяви, тому що від нього сьогодні нічого не залежить”, — резюмувала Наталія Радіна.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube