Росія має постати перед трибуналом за “злочин агресії” в Україні – заява міжпартійних лідерів Великої Британії


13:2108.01.2023

Вимоги щодо створення спеціального трибуналу для розслідування “злочину агресії” Росії проти України були підтримані провідними британськими політиками, які представляють різні політичні сили, щоб показати Володимиру Путіну та його генералам, що вони будуть притягнуті до відповідальності.

Про це пише The Guardian, передає Інше ТВ.

У спільній заяві, переданій “Observer“, такі діячі, як лідер лейбористів Кейр Стармер, колишній генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон, колишній міністр закордонних справ Девід Оуен і колишній лідер торі Ієн Дункан Сміт, заявили, що трибунал повинен бути створений для розслідування “явно незаконної війни” на тих же принципах, якими керувалися союзники, коли зустрілися в 1941 році, щоб закласти основу для Нюрнберзького процесу над нацистськими лідерами, які вчинили військові злочини.

Хоча Міжнародний кримінальний суд (МКС) вже розглядає звинувачення у воєнних злочинах і злочинах проти людяності у зв’язку з вторгненням в Україну, прихильники створення спеціального трибуналу кажуть, що він необхідний, оскільки МКС не має повноважень розглядати злочин агресії. Організація Об’єднаних Націй визначає акт агресії як “вторгнення або напад збройних сил держави на територію іншої держави або будь-яку військову окупацію”.

Спеціальний трибунал створить додатковий тиск на Росію і Путіна, кажуть його прихильники. Він зупинить поїздки російських високопосадовців через страх арешту, продемонструє солідарність з Україною, яка звернулася з проханням про створення трибуналу, і надішле сигнал міжнародному співтовариству, що агресія не залишиться безкарною. Він також розгляне роль Білорусі.

“Минуло 10 місяців відтоді, як Росія за підтримки Білорусі розпочала одне з найбільших наземних вторгнень в Європі з часів Другої світової війни, – пишуть вони. – З того часу тисячі українських цивільних осіб були вбиті або поранені, 8 мільйонів людей були внутрішньо переміщені і близько 8 мільйонів стали біженцями. Цивільна інфраструктура та економічні активи вартістю в десятки мільярдів були зруйновані або розграбовані, а незамінні пам’ятки культури перетворені на руїни.

Якщо ці акти агресії будуть доведені в суді, вони можуть становити те, що Нюрнберзький трибунал назвав “найвищим міжнародним злочином”. Адже саме зі злочину агресії часто випливають більшість інших міжнародних злочинів – воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид”.

Заява була підготовлена колишнім прем’єр-міністром Гордоном Брауном та Філіпом Сендсом, професором права, який першим висунув ідею створення спеціального трибуналу. Серед інших, хто підписав заяву, – адвокати-правозахисники Шері Блер і Хелена Кеннеді.

Як повідомляло Інше ТВ, В березні в Лондоні пройде конференція щодо воєнних злочинів росіян в Україні – ЗМІ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube