В Латвії затримали російського пропагандиста – його підозрюють в шпигунстві


09:0906.01.2023

Служба державної безпеки Латвії (VDD) затримала колишнього шеф-редактора агентства «Sputnik Литва» Марата Касема. Його підозрюють у наданні економічних ресурсів кремлівському пропагандистському ресурсу, на який поширюються санкції Європейського Союзу. 

Про це повідомляє Delfi.

Зазначається, що Касема затримали 3 січня.

ЗМІ повідомляють, що суд обрав Касему запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Він знаходиться у ризькій Центральній в’язниці. За статтями йому загрожує до 20 років позбавлення волі. Касем є громадянином Латвії, але проживає і працює в Москві. До Латвії приїхав за сімейними обставинами.

У 2013 році Касем балотувався на виборах до Саласпілської повітової ради від партії Saskaņa, але згодом був виключений з партії через те, що відео з його протестом проти результатів виборів до органів місцевого самоврядування привернуло широку увагу в соціальних мережах та інших інтернет-порталах.

У 2018 році Касем балотувався на виборах до Сейму від партійного об’єднання «За альтернативу». Він значився як журналіст кремлівського пропагандистського ЗМІ «Россия сегодня».

Громадянина Латвії затримано за підозрою в наданні господарських ресурсів кремлівському пропагандистському ресурсу, що перебуває під санкціями Європейського Союзу (ЄС). Розпочато кримінальний процес про можливе порушення санкцій ЄС.

СДБ повідомляє, що стежила за діяльністю затриманого громадянина Латвії протягом тривалого часу. Він працює в одному з інформаційних ресурсів підконтрольного Кремлю агентства “Россия сегодня”, яке поширює повідомлення відповідно до інтересів Кремля, зокрема регулярно дискредитує Латвію та її союзників.

Після вторгнення Росії в Україну цей ресурс був заблокований у країнах ЄС за виправдання військової агресії Росії та дії з дестабілізації ситуації в інших європейських країнах.

Затриманий громадянин Латвії обіймає в цьому ресурсі провідну посаду, організовуючи і керуючи створенням контенту. Ця людина кілька років жила і працювала в Росії, а в Латвію приїхала наприкінці 2022 року.

Як запобіжний захід його взято під варту.

Розслідування у кримінальному процесі триває, і СДБ надасть додаткову інформацію в міру його просування, йдеться в заяві служби.

Як повідомлялося, 16 січня 2020 року СДБ розпочала кримінальний процес щодо ймовірного порушення міжнародних санкцій проти кількох латвійців, які створювали контент для інформаційних ресурсів агентства “Россия сегодня” “Супутник” і “Baltnews”.

Досудове розслідування у справі завершено, і у вересні 2021 року матеріали справи передано до прокуратури. Як повідомлялося, у цій справі було затримано колишнього головного редактора “Baltnews” Андрія Яковлєва, Андрія Солопенка і проросійського активіста Володимира Ліндермана.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube