Нова зброя і позбавлення Росії членства в Радбезі ООН, – головне з брифінгу Кулеби (ВІДЕО)


13:5904.01.2023

Підготовка до передачі систем “Патріот” вже розпочалася. Очікується, що їх розгортання відбудеться в найкоротші терміни. Зараз президент Зеленський разом з командою працюють над новими рішеннями щодо постачання західної зброї. Йдеться, насамперед, про постачання танків та іншої бронетехніки.

Про це сказав під час відеобрифінгу глава МЗС Дмитро Кулеба.

-Хочу також висловити вдячність генеральному секретарю НАТО Столтенбергу за його заклик до всіх членів Альянсу максимально посилити практичні внесли у зміцнення оборони України.

Перша група потреб стосується всіх засобів протиповітряної та протиракетної оборони і боєприпасів до них. Тому ми ведемо переговори про постачання різних систем. Ми вдячні США, Норвегії, Німеччині, Франції за вже ухвалені рішення і сподіваємось на нові рішення цих та інших країн.

Як зазначив Кулеба, сьогодні Україна зацікавлена і у зенітних установках, щоб закрити небо від ворога, убезпечити критичну інфраструктуру і громадян.

Іншою надзвичайною потребою залишаються артилерійські снаряди всіх калібрів. Українські атилеристи не втомлюються їх використовувати, тому ми звертаємось до всіх партнерів з проханням макимально пришвидшити їх постачання.

Ми виходимо на новий рівень партнерства у забезпеченні ЗСУ новими артилерійськими системами та броньованою технікою всіх типів. Переконаний, що цього року ми отримаємо все те, що не могли отримати в минулому. Але на все свій час.

Україна очікує розуміння всіма партнерами особливої відповідальності нинішнього моменту у цій страшній війні. Чим міцнішої стає Україна, тим швидше ця війна наближається до кінця, це має стати аксіомою. Незабаром відбудеться чергове засідання у форматі Рамштайн, воно буде дуже важливим для оголошення нових рішень.

Наприкінці грудня ми зробили ряд важливих кроків для позбавлення Росії її статусу в Радбезі ООН та членства в ООН загалом. МЗС України навело беззаперечні докази узурпації Росією місця в Радбезі в обхід процедур, визначених Статутом ООН.

Міністр зазначив, що у низці столиць “зі здивуванням дізналися про незаконність перебування Росії в Радбезі”, оскільки на цей факт 30 років “старанно заплющували очі”. Але зараз Україна “розворушила цей вулик”, – сказав Кулеба.

Декілька країн уже підтримали позицію України, інші дали зрозуміти, що поділяють її підхід, але поки не говорять про це публічно, треті “уважно вивчають ситуацію, піднімаючи архіви”, стверджує міністр.

“По суті, ми розпочали процес делегітимізації перебування Росії в Радбезі ООН”, – наголосив Кулеба. За його словами, Україна готується до наступних кроків у цьому напрямі, включно з не лише черговими офіційними заявами, а й широкою громадською кампанією адвокації. 

Кулеба закоикав всіх громадян активно долучатися до процессу позбавлення Росії статусу члена Радбезу ООН.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube