Скільки росія витрачає на війну і на чому (кому) економить


15:4602.01.2023

Десять мільярдів доларів на місяць витрачає Росія на війну з Україною — це чверть річного бюджету Москви або 10 річних бюджетів Бурятії, повідомляє FREEДОМ.

За 21 рік правління президент РФ Володимир Путін зробив мілітаризацію головною статтею бюджету. Заради цього Кремль економить на освіті, медицині та науці. Але навіть такі вливання не зробили російську армію другою у світі, хоч би як кремлівські пропагандисти намагалися всіх переконати у зворотному. Масштабні втрати Росії в живій силі і техніці в Україні — тому доказ.

“І зараз виробництво цієї техніки або неможливе через відсутність обладнання, або можливе, але базових моделей застарілих. На сьогодні кожна бойова одиниця, яку використовує РФ у війні, стає унікальною бойовою одиницею”, — сказав військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Відшкодовувати втрати важко і затратно. Наприклад, мінімальна ціна літака — 25 млн доларів. Їх українські захисники збили понад 280. Трохи дешевше росіянам обходяться вертольоти — по 15 млн доларів за штуку. Їх у російської оборонки стало на 260 менше. Системи протиповітряної оборони — по 10 млн доларів за установку. ЗСУ знищили щонайменше 212 таких. І танки — по 2 млн доларів за одиницю, але загальний рахунок знищених машин — понад 3 тисячі. Ну, і найдорожча втрата Кремля — ракетний крейсер “Москва”, який ЗСУ втопили ще у квітні.

“Найбільшою втратою армії РФ став флагман Чорноморського флоту з потужним озброєнням – ракетний крейсер “Москва” вартістю 750 млн доларів. До затоплення “Москви” найдорожчою втратою росіян був великий десантний літак Іл-76 за 86 млн доларів, який сили ППО збили наприкінці лютого в небі Київської області. Третім за вартістю став великий десантний корабель “Саратов” за 75 млн доларів. Українська армія завдала ударів по кораблю, коли він перебував у порту окупованого Бердянська — доставляв туди військову техніку”, — ідеться в публікації Forbes.

Але є ще одна стаття витрат — люди. І не просто рядові солдати, а професіонали — танкісти чи пілоти. Вони найдорожчі. Підготовка одного пілота обходиться російським платникам податків від 4 до 8 млн доларів.

“Пілот — це навіть на вагу золота бойова одиниця. Навіть більше за своєю вагою, ніж сама авіаційна одиниця, тому що професійний пілот — це і справді майже 10 років навчання, тренувань, і що найцінніше — участь у будь-яких бойових діях”, — зазначив Коваленко.

Та й рядових солдатів потрібно одягнути, взути, нагодувати, а потім виплатити їхнім сім’ям “гробові”. Під цю статтю витрат, до речі, вже підпадають понад 100 тисяч осіб.

“Росіяни раз по раз відправляють практично на забій все нові штурмові загони. Вони а) непідготовлені, б) не мають екіпіровки, і вони не здатні діяти в умовах сучасного динамічного бою. Я думаю, це триватиме й надалі, і це вписується в парадигму жуківського варіанту ведення бойових дій, спроби закидати траншеї противника великою кількістю тіл російських солдатів”, — сказав військовий експерт Владислав Селезньов.

Військова арифметика: потоплений крейсер, спалені танки, збиті літаки і вертольоти, знищені системи ППО — мінімум 20 млрд доларів за неповних 11 місяців війни. А ще артилерійські системи, броньована техніка, РСЗВ. Безпілотники і ракети — ними Кремль воює проти мирних українців. БПЛА — по 100 тис. доларів, ракети — в середньому по 9 млн. Разом — до 20 млрд можна додати ще 6.

Такі витрати можуть втопити будь-який бюджет. Але ж ще діють санкції, які неабияк підірвали економіку. Але в Кремлі знайшли на чому заощадити — на самих росіянах, які віддали свої життя за імперські амбіції Путіна. Адже “гробові” виплати отримують далеко не всі. Слізливі історії від пропагандистів про те, як батьки на виплати за сина купили білу “Ладу”, поодинокі. Путінським чиновникам легше визнати солдатів зниклими безвісти.

“Гроші здебільшого не виплачуються, не тільки “гробові”, а й за мобілізацію, сім’ї мобіків не отримують ці гроші. Доводиться вибивати. Ті, хто повернувся або нібито повернувся в поліетиленовому мішку з України, доводиться родичам оббивати пороги й доводити, що їм належить. Уряду легше надіслати повідомлення про зникнення людини, ніж про її смерть. Як я розумію, влада на місцях, вони просто гроші забирають собі, за великим рахунком”, — сказав лідер міжнародного руху “Говоріть Голосніше!” Андрій Сідельников.

Ще одна стаття економії — розвиток держави. Росії довелося відмовитися, наприклад, від інфраструктурних проектів. Так, 300 млрд рублів Кремль вирішив заощадити на залізниці, точніше на її відсутності. “Північний широтний хід” — це проєкт залізничної магістралі в арктичній зоні — уже заморозили через брак грошей. Порізали і соціальні програми. Навіть ті, які Путін анонсував особисто, наприклад, виплати на дітей. Допомогти обіцяли щонайменше 5 мільйонам сімей, бюджету це коштувало б до 60 млрд рублів. Замість допомоги дві третини сімей отримали відписки — мовляв, не відповідають критеріям.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube