Суд над Путіним можна починати хоч завтра, і його мають вести українці українською мовою, – колишній прокурор у справі Мілошевича


17:4801.01.2023

Російського диктатора Володимира Путіна треба якнайшвидше судити за воєнні злочини в Україні.

Так вважає британський юрист Джеффрі Найс, який був прокурором у суді над колишнім президентом Югославії Слободаном Мілошевичем.

Про це він сказав в інтерв’ю британському радіо BBC Radio 4, передає «ЛіГА.Новини».

Найс упевнений, що обвинувачення проти Путіна цілком очевидні.

“Це злочини проти людяності, тому що цивільні цілі в жодному разі не можна бомбити або якось ще атакувати. Немає жодних сумнівів у тому, що командний ланцюжок веде безпосередньо до Путіна. Це його солдати. Як мінімум, він знає про те, що відбувається, з телевізійних повідомлень – як і всі ми”, – сказав юрист.

Найс здивований, чому Міжнародний кримінальний суд досі не зробив жодних заяв про відповідальність Путіна за воєнні злочини в Україні.

“Виникає питання, чому прокурор із цим не поспішає. Можливо, він вважає (або ж його змусили так вважати), що відсутність звинувачень проти Путіна несе політичні вигоди?” – сказав він.

Найс не виключає, що в майбутньому Путін може отримати імунітет від судового переслідування в рамках мирної угоди.

“Цілком можливо, що хтось інший, не українці, складе проєкт політичної угоди, в якій буде пункт про те, що Путіна не можна судити. Це жахлива перспектива, вона означатиме, що народ України буде повністю позбавлений правосуддя”, – вважає юрист.

Він упевнений, що суд над Путіним можна починати хоч завтра – і його мають вести українці українською мовою. Присутність самого Путіна для цього необов’язкова.

ДОВІДКА. Джеффрі Найс був провідним обвинувачем у процесі над колишнім президентом Сербії Слободаном Мілошевичем, у Міжнародному трибуналі з колишньої Югославії. Найс ініціював початкову справу звинувачення про зв’язок звірств, скоєних у колишній Югославії, з Мілошевичем, вів справи боснійського хорвата Даріо Кордича у МТКЮ та успішне судове переслідування Горана Єлисича. З часу співпраці з МТКЮ Найс працював у Міжнародному кримінальному суді та з групами потерпілих. Спеціалізується на правах людини, публічному праві та особистій шкоді.

Як повідомляло Інше ТВ,  Звіримо позиції. Як Україна, Європа і США бачать перемогу України



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube