Пригожин і Суровікін об’єднались проти Шойгу, Росія купила в Ірану 1700 дронів, – Буданов в інтерв’ю The New York Times


10:5624.12.2022

Директор української військової розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія намагається переконати Україну відволікти солдатів від зони бойових дій на південному сході сплеском військової активності на півночі в Білорусі, відкидаючи цю активність як звичайні маневри або хитрощі, спрямовані на заплутування.

“Це все елементи дезінформаційних кампаній”, – сказав він у розгорнутому інтерв’ю NYT про стан війни. Кирило Буданов також розповів про зусилля Росії, спрямовані на заохочення Ірану продовжувати постачати своїм військам безпілотники і ракети, а також про очевидно безглузду одержимість Москви завоюванням міста Бахмут, яке не має особливого стратегічного значення.

ІншеТВ переклало цей текст для вас.

Протягом декількох тижнів Росія зміцнювала свої військові бази в Білорусі за рахунок призовників і перекидала війська по залізниці туди і назад, викликаючи занепокоєння, що вона, можливо, планує друге вторгнення в Україну з півночі.

Хоча загроза повторного російського вторгнення з північного кордону України з Білоруссю не є неминучою, пан Буданов сказав, що її все ж не можна виключати. “Було б неправильно скидати з рахунків таку можливість, – додав він, – але також неправильно говорити, що у нас є якісь дані, які підтверджують її існування”.

Тим не менш, пан Буданов визнав, що довгострокові ризики залишаються, а інші українські посадовці вказували у низці інтерв’ю на початку цього місяця на ризик ескалації протягом зимових місяців. Але коментарі пана Буданова були найбільш конкретними, оскільки він зазначив, що наразі розвіддані не вказують на неминучу загрозу з боку Білорусі.

За його словами, російські війська не сформовані в штурмові з’єднання. Тренувальні табори для російських солдатів заповнюються нещодавно мобілізованими цивільними особами, яких після завершення навчання відправляють воювати на Донбас на сході України. За його словами, на полігонах немає достатньої кількості бронетехніки у механічно справному стані, щоб здійснити напад.

Російські військові намагаються викликати тривогу в українській армії, завантажуючи солдатів у потяги, які рухаються до кордону Білорусі з Україною, сказав він. Радянський Союз використовував подібну тактику під час Другої світової війни, відправляючи солдатів у марні поїздки потягами для імітації атак або відступу. У Білорусі один потяг, завантажений російськими солдатами, нещодавно зупинився на півдня біля кордону з Україною, а потім повернувся з усіма солдатами на борту, сказав Буданов, назвавши це “каруселлю”.

Так само, за його словами, транскордонні артилерійські обстріли Росією Сумської та Харківської областей на північному сході України, в результаті яких загинули і були поранені десятки людей, не є передвісником безпосередньої загрози повторного вторгнення. Російські військові підрозділи не збираються для нападу і “не можуть бути сформовані за один день”.

На південному сході Донбасу, за словами Буданова, політичні амбіції лідера російської армії найманців під назвою “Група Вагнера” частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи, Євген Пригожин, інсайдер Кремля, оголосив хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкуруючих командирів у російській регулярній армії, сказав Буданов. Вагнер координує свої дії з армією, але є головною силою на бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін об’єднався з Пригожиним у суперництві з російським міністром оборони Сергієм Шойгу, сказав Буданов.

“Тут є лише ідеологічне та медійне питання”, – сказав він про запеклий штурм Бахмута. “Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони – сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо”.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції Росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, сказав він.

Вагнер керує підрозділами ув’язнених, яким обіцяють амністію в обмін на службу на передовій, свідчать відеозаписи вербування у в’язницях. За словами Буданова, ці піхотні підрозділи були відправлені у дорогі атаки “людської хвилі” на українську лінію фронту.

Альянс Пригожина та генерала Суровікіна призвів до передачі важкого озброєння з армії до підрозділів “Вагнера”, що розширило роль організації у війні, сказав Буданов. Найманці “Вагнера” раніше воювали в Сирії та Африці. Угруповання називає себе приватною військовою компанією.

Війна Росії в Україні зараз ведеться на двох значною мірою окремих аренах: наземні бої на півдні та сході, а також змагання між українськими системами протиповітряної оборони та російськими крилатими ракетами та безпілотниками, спрямованими на електричну інфраструктуру.

Починаючи з жовтня, Росія здійснює ракетні та безпілотні обстріли енергетичної інфраструктури України з інтервалом приблизно від тижня до 10 днів, сказав Буданов, із середньою потужністю близько 75 ракет у кожному обстрілі. Безпілотники були в основному поставлені Іраном, і Буданов сказав, що Росія також розраховує на те, що Тегеран поповнить її ракетний арсенал.

Щоб переконати Іран підтримати ці зусилля, Росія запропонувала наукові ноу-хау іранській військовій промисловості, сказав Буданов, описуючи геополітичний зв’язок між Росією та Іраном, який виник під час війни в Україні. Але це поки що лише початок, сказав він. Іран поки що відмовляється підтримувати Росію у передачі балістичних ракет, що раніше викликало занепокоєння в українських урядовців.

“Іран не поспішає це робити зі зрозумілих причин, тому що як тільки Росія запустить перші ракети, санкційний тиск на Іран зросте”, – сказав Буданов. За контрактом, укладеним влітку, Росія придбала у Ірану 1700 так званих вибухових безпілотників “Шахід”, повідомив Буданов. Вони поставляються траншами.

За його словами, на сьогоднішній день Росія випустила близько 540 з цих безпілотників в тактичних ударах уздовж лінії фронту і в загородженнях, націлених на електростанції, опори ліній електропередач і електричні підстанції.

Більшість невеликих літаючих бомб з дельта-крилом збивають на шляху до цілі. Але вони дешеві. В Ірані, за словами Буданова, вартість виробництва становить близько 7000 доларів за одиницю, хоча незрозуміло, скільки Іран насправді заплатив Росії за цю зброю.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube