Що насправді думає Китай про війну в Україні та існуючий світопорядок. Інтерв’ю нового посла в ЄС


09:0424.12.2022

Фу Конг, новий посол КНР в ЄС, заявив, що вторгнення в Україну поставило Пекін “у дуже складне становище”, оскільки він не хоче “вибирати між друзями” Москвою і Києвом
Фу запропонував Брюсселю і Пекіну зняти санкції, накладені один на одного, а також задав питання, яке краще за все інше характеризує концептуальне ставлення Китаю про важливе і не важливе в світі, а саме: “Чи готові ви відмовитися від такого величезного ринку, як Китай, через те, що Китай не погоджується з деякими конкретними питаннями прав людини?”

Про це Фу Конг сказав в інтерв’ю газеті South China Morning Post.

ІншеТВ переклало це інтерв’ю – для тих, хто вміє думати і робити висновки самостійно. Отже:

Російське вторгнення в Україну поставило Китай “в дуже складне становище”, і Пекін не хоче “вибирати між друзями”, заявив новий посол Китаю в Брюсселі в четвер в ексклюзивному інтерв’ю газеті South China Morning Post.
У своєму першому особистому інтерв’ю з моменту призначення на посаду посла Китаю в Європейському Союзі в цьому місяці Фу Конг визнав, що “українська криза стає проблемою для наших двосторонніх відносин з ЄС”, навіть якщо Пекін не вважає, що “вона повинна бути проблемою або тим більше великою проблемою”.

Фу зайняв посаду, яка була вакантною протягом року – періоду, коли у двосторонніх відносинах домінувала російська агресія і тісні зв’язки Китаю з Москвою. Європейські лідери наполягали на тому, щоб Китай засудив російське вторгнення і використав свій вплив для припинення війни.
Фу, який назвав конфлікт “так званою спецоперацією”, тому що “саме так його назвали росіяни”, заявив, що одним з його пріоритетів на новій посаді є “деполітизація” відносин між ЄС і Китаєм. Він нагадав європейцям, що Китай закликав до мирного врегулювання з 25 лютого, наступного дня після початку вторгнення.
“На другий день після початку цієї операції відбулася важлива телефонна розмова між Президентом Китаю Сі і Президентом Путіним, і під час цієї розмови Президент Сі чітко висловився за пошук мирного рішення. Люди, як правило, забувають про це”, – сказав Фу.

Він наполягав на тому, що Китай не отримує вигоди від війни і не зацікавлений у продовженні конфлікту.
“Ми розглядаємо себе як побічно постраждалих, якщо хочете, від цієї кризи. І Росія, і Україна є хорошими друзями, тому ми не хочемо вибирати між друзями. Це відправна точка нашої позиції”, – сказав Фу.
Він додав, що “ця криза поставила нас у дуже складне становище, з політичної точки зору” і “створила велику напругу в наших відносинах” з Європою.

Європа взяла під мікроскоп відносини Китаю з Росією після вторгнення 24 лютого, розпочатого російським президентом Володимиром Путіним.
За кілька тижнів до цього Путін відвідав Китай на початку зимових Олімпійських ігор у Пекіні. Він і президент Китаю Сі Цзіньпін підписали заяву, в якій йдеться про те, що “немає ніяких обмежень для китайсько-російського співробітництва … немає заборонених зон”.
З того часу час і формулювання цієї заяви ретельно аналізуються.

Фу закликав європейців не “читати занадто багато в термінології” угоди.
“Я знаю, що у людей тут є деякі побоювання з приводу так званих відносин без обмежень”, – сказав Фу в китайському представництві в Брюсселі в четвер.
Він наполягав на тому, що Китай має подібні партнерські відносини з багатьма країнами, і що він не ставить “штучних обмежень” на будь-які двосторонні відносини.
Однак він сказав, що “дещо розчарований” тим, що після 10 місяців, протягом яких китайські офіційні особи неодноразово висловлювали підтримку мирному врегулюванню, європейці продовжують піднімати питання про угоду з Москвою про “відсутність обмежень”.
“Люди все ще використовують це [угоду], щоб сказати: “О, Китай не на тій стороні”.
Він продовжив: “Я можу зрозуміти, що відразу після початку кризи європейські країни сказали: “Як ви могли досягти цієї угоди безпосередньо перед початком кризи?”.
“Але через 10 місяців після цього факти свідчать про те, що Китай не надає військової допомоги Росії. Насправді, наша позиція була досить збалансованою, погодьтеся, і ми готові долучатися до будь-яких мирних зусиль”.

З іншого боку, за словами Фу, США “наживаються на цій кризі”, продаючи зброю та заробляючи на енергетичній кризі в Європі.
“Найважливіше – зупинити бойові дії, досягти припинення вогню, щоб врятувати життя, і ми будемо підтримувати всі зусилля в цьому відношенні. Ми знаємо, що деякі країни або деякі люди в певних країнах не хочуть бачити припинення ворожнечі. І ми не думаємо, що це правильно”, – сказав Фу.
Відповідаючи на питання, чи вважає він, що США не хочуть бачити закінчення війни, Фу сказав: “Це наша оцінка”.

“Ми знаємо, що деякі люди наживаються на цій кризі. Вони продають величезну кількість зброї. А також фактично, що стосується побічних ефектів цієї кризи, ми знаємо, хто наживається на енергетичній кризі, яку пережили європейські країни”, – сказав він.
Відповідаючи на питання, чому Пекін не відкриває свої ринки для європейських компаній у відповідь, Фу послався на Всеосяжну угоду про інвестиції, пакт з ЄС, який зайшов у глухий кут, що відкрив би деякі сектори китайської економіки.
“Якщо європейці так стурбовані доступом до ринків Китаю, чому вони не ратифікують CAI?”, – запитав він.
“Ми готові розвивати цю ініціативу. Це був дуже важливий перший крок”, – додав Фу, зазначивши, що нещодавній національний з’їзд Комуністичної партії показав, що Китай буде відкриватися далі.
Минулого року діяльність КАІ була підірвана санкціями “око за око”, запровадженими ЄС у зв’язку з порушенням Пекіном прав людини уйгурської меншини в Сіньцзяні.
Фу заперечив будь-які проблеми з правами людини в регіоні і сказав, що обґрунтування санкцій ЄС ґрунтується на “великій кількості дезінформації, я б сказав, що деякі з них є відвертою брехнею, вигадками”.
Після цього Пекін ввів санкції у відповідь проти законодавців, науковців і дипломатів ЄС. Фу заявив, що Пекін скасує їх, але тільки в тандемі з Брюсселем.

“Ми готові забути минуле. Як щодо одночасного скасування санкцій?”, – сказав він.
“Чи готові ви відмовитися від такого величезного ринку, як Китай, через те, що Китай не погоджується з деякими конкретними питаннями прав людини?”
Набіла Масралі, речниця ЄС з питань зовнішньої політики, заявила, що “ми ніколи не коментуємо процес прийняття рішень щодо санкцій”.
“Всі рішення щодо санкцій приймаються державами-членами в Раді ЄС, а Рада приймає будь-які рішення одноголосно”, – сказала вона, додавши, що “ми будемо продовжувати закликати Китай дотримуватися своїх національних і міжнародних зобов’язань, а також поважати права людини”.
Райнхард Бютікофер, голова китайської делегації Європарламенту і один з депутатів, які потрапили під санкції Пекіна, також не підтримав пропозицію Фу.
“За даних обставин ми змушені констатувати відмову КНР змінювати курс щонайменше ще на рік. Це, безумовно, вибір Пекіна. М’яч залишається на їхньому полі. ЄС не відмовиться від свого рішучого захисту прав людини”, – зазначив він у текстовому повідомленні, маючи на увазі Китайську Народну Республіку.
Райнхард Бутікофер, член Європарламенту, на якого Пекін наклав санкції, відмахнувся від пропозиції Фу, щоб обидві сторони відмовилися від подібних санкцій, сказавши в текстовому повідомленні: “ЄС не відмовиться від свого рішучого захисту прав людини”.

Бютікофер входить до числа законодавців, які наполягають на тому, щоб ЄС вів переговори про двосторонній інвестиційний пакт з Тайванем, і був членом парламентського комітету з питань торгівлі, який тільки що повернувся з поїздки на острів на цьому тижні.
Фу попередив, що будь-який крок до укладення офіційної угоди з Тайванем порушить зобов’язання, прийняте в 1975 році попередником ЄС, Європейським економічним співтовариством, не “підтримувати жодних офіційних відносин з Тайванем і не мати з ним жодних угод”.
“Будь-яка країна, яка порушує цей фундаментальний принцип – ну, ми не можемо підтримувати наші відносини, тому люди повинні це розуміти”, – сказав він.
“Китай має нульову толерантність, коли справа доходить до тайванського питання. Все, що зазіхає на цю політику єдиного Китаю, безумовно, буде зустрінуте сильними контрзаходами”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube