Зеленському пропонували скасувати візит до США, коли він був уже в дорозі


16:3523.12.2022

Візит президента України Володимира Зеленського до Вашингтона обговорювали місяцями, але підготували його за лічені дні в режимі “надсекретності”.

Про це 23 грудня пише The Washington Post з посиланням на розповіді 10 співрозмовників із вищих ешелонів влади США, які брали участь у плануванні надсекретної поїздки президента України.
За інформацією The Washington Post, поїздку українського президента організували за “лічені дні”, про плани знала лише невелика група представників Білого дому та інших високопосадовців адміністрації президента США Джо Байдена.

Видання пише, що амбасадорка США Бріджит Брінк особисто зустрічалася з помічниками Зеленського в Києві, щоб уникнути витоку інформації та інших загроз безпеці. Зазначають, що більшість контактів Білого дому щодо організації поїздки також відбувалася безпосередньо з командою Зеленського.

WP зазначає, що “каталізатором” візиту стала телефонна розмова Байдена і Зеленського 11 грудня.

Співрозмовники видання уточнили, що до цього президент України протягом кількох місяців давав зрозуміти Байдену, що хотів би здійснити свою першу від початку вторгнення закордонну поїздку саме до США. Проте, наголошують співрозмовники видання, ситуація з безпекою в Україні робила таку поїздку “майже неможливою” аж до грудня.

11 грудня Байден у телефонній розмові із Зеленським, стверджує WP, розповів президенту України про “добрі новини”, зокрема про реальну можливість надання Україні системи ППО Patriot і про “сигнали з Конгресу” щодо готовності підтримати пакет допомоги Україні в розмірі $45 млрд.

Представник Білого дому повідомив, що, найімовірніше, саме звістка про Patriot мотивувала Зеленського здійснити поїздку “якнайшвидше”.

14 грудня Білий дім надіслав Зеленському офіційне запрошення, за два дні президент України погодився здійснити поїздку. 18 грудня чиновники США дізналися, що візит офіційно підтверджено і Зеленський прибуде до Вашингтона за три дні.

Лише тоді, за інформацією WP, адміністрація Байдена попередила невелику групу лідерів Конгресу, включно зі спікеркою Палати представників Ненсі Пелосі, щоб вони могли організувати виступ українського лідера на спеціальному засіданні обох палат Конгресу США.

За даними WP, після візиту до Бахмута Донецької області Зеленський ненадовго повернувся до Києва, потім дістався поїздом польського кордону, де пересів в автомобіль, організований офіційними особами США для 90-хвилинної поїздки до Жешува.

Видання наголошує на тому, що Зеленський не скасував поїздки, попри те, що про неї стало відомо передчасно. За кілька годин до того, як президент перетнув український кордон, видання Punchbowl News повідомило, що він планує вирушити до Вашингтона.

Як пише WP, американські чиновники, які сподівалися зберегти візит президента України в повному секреті доти, доки він безпечно не покине межі України, попередили про це делегацію Зеленського, яка якраз перебувала в дорозі. Проте український лідер сказав, що не розглядав можливості скасування поїздки.

Пілоти американського військового літака, який доправив Зеленського із Жешува до Вашингтона, до останнього не знали про свого пасажира. Джерело WP розповіло, що екіпаж вважав, ніби забере Брінк і кількох високопосадовців.

Доки Зеленський не вийшов до трапу літака з американського автомобіля, пілоти не знали, що повезуть до Вашингтона президента України. Прямий переліт із Польщі до США тривав 11 годин. Президент України провів у США дев’ять із половиною годин, уточнює видання.

Члени Конгресу США до останнього нічого не знали про виступ Зеленського. У підсумку візит українського лідера став для законодавців несподіванкою: багато хто з них уже виїхав із Вашингтона на різдвяні свята та повернувся (про це просила і Пелосі), щоб послухати промову українського лідера особисто.

Надсекретне планування поїздки у політичному сенсі “окупилося як для Зеленського, так і для Байдена”, пише WP. Приїзд президента України дав американському лідеру “чудову нагоду зберегти імпульс” підтримки України, що стало визначальною справою його президентства.

Президенту України візит, на думку видання, забезпечив шанс наочно показати співвітчизникам, що і сам Зеленський, і український народ “мають підтримку найвпливовішої країни світу”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube