Кулеба розповів, як просувалися переговори про отримання Україною «Патріотів»


11:2222.12.2022

Історичний день у Вашингтоні, абсолютне захоплення американців Україною і Президентом Зеленським. Цей візит зараз — подія номер один в Америці та світі.

Але цей візит не про символізм, а про конкретні рішення, які посилюють оборону України та допомагають бити окупантів. В центрі уваги «Патріоти».

Про це розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на своїй сторінці в Фейсбуці.

Це був довгий шлях, і саме Президент Зеленський довів його до результату. Україна невдовзі отримає першу батарею цих надсучасних комплексів, а це абсолютно новий рівень захисту неба. Ще важливіше – це рішення президента Байдена відкриває двері для інших «Патріотів».

Шлях до цього рішення почався ще до повномасштабної війни. Першим у квітні 2021 року публічно закликав США надати цей комплекс Андрій Єрмак. Пам’ятаю, як тоді скептично поставилися до цього заклику, але ми вірили та працювали на всіх рівнях. Пам’ятаю, як в листопаді-грудні 2021 року порушував це питання на переговорах. В перші же дні війни Президент Зеленський, Єрмак, я, Резніков знову переконували американських партнерів: нам потрібні «Патріоти»!

Вже наприкінці листопада ми знову активізували цю розмову. Зокрема, коли я перебував на міністерській зустрічі НАТО, то відверто сказав, що приїхав за трансформаторами та «Патріотами». І ось уже фінальний акорд, грудень, телефонна розмова лідерів України та США і слова Байдена, на які ми так довго чекали та для яких так багато зробили. Безсумнівно, саме близькі, довірливі відносини президентів зіграли ключову роль. «Патріоти» в Україні — це збережені життя та цивільна інфрастуктура. Це ще одна стратегічна поразка Росії, яка втратить важелі для залякування і терору. Це наближення дня нашої Перемоги. Тим більше, що крім «Патріотів» на переговорах було ще багато важливих тем.

І найголовніше: історія «Патріотів» – це ще один приклад того, що неможливе стає можливим, якщо цим займається Україна.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube