Як Білий дім і політики США коментують візит Зеленського


09:2821.12.2022

Президент України Володимир Зеленський зустрінеться з президентом Байденом в Білому домі в середу і пізніше виступить в прайм-тайм на спільному засіданні Конгресу.

Про це вже підтвердили офіційні особи Білого дому, передає The New York Times.

“Триста днів тому Росія почала жорстокий напад на Україну”, – сказала Карін Жан-П’єр, прес-секретар Білого дому, в заяві, що підтверджує поїздку пана Зеленського до Вашингтона. “Цей візит підкреслить непохитну відданість Сполучених Штатів підтримці України так довго, як це буде потрібно, в тому числі шляхом надання економічної, гуманітарної та військової допомоги”.

Зеленський прибуде до Сполучених Штатів майже через 10 місяців після того, як Президент Володимир Путін віддав наказ про введення російських військ в Україну, і в той час, коли Конгрес розглядає питання про виділення майже 50 мільярдів доларів на допомогу українським силам у боротьбі з Росією в наступному році. Таким чином, загальна сума американської допомоги перевищить 100 мільярдів доларів.

“Він є національним і глобальним героєм – я радий, що маю можливість почути його”, – заявив у вівторок сенатор Мітт Ромні, республіканець від штату Юта, після того, як почув про візит пана Зеленського.

Поїздка українського президента відбувається в той час, коли російська агресія вступає в другий, жорстокий рік. Надії Росії на швидку поразку України не виправдалися, але поступилися місцем серії жорстоких і руйнівних нападів на цивільне населення, які залишили великі міста без тепла і електрики в лютий холод української зими.

Під час зустрічі з Байденом у Білому домі пан Зеленський має прийняти новий пакет військової допомоги: високотехнологічну ракетну батарею “Патріот”, яка, за словами високопосадовців адміністрації, забезпечить Україні набагато кращий захист від повітряних атак російських ракет та безпілотників. Ракетна батарея буде частиною пакету допомоги у сфері безпеки вартістю майже 2 мільярди доларів, який також включатиме іншу підтримку протиповітряної оборони України.
У той час як українські офіційні особи попереджають про новий наземний наступ Росії, хвилі російських ракет продовжують завдавати ударів по українській інфраструктурі. Атаки залишають по собі слід руйнувань і горя.
Представники Білого дому заявили, що оголошення американським президентом нового безпекового пакету – з Зеленським поруч – мало на меті надіслати потужний сигнал Путіну та іншим світовим лідерам, а також людям в Україні та Америці, що Байден не похитнеться у своїх зусиллях, щоб допомогти Україні перемогти російських агресорів.

У своїй заяві Жан-П’єр сказала, що зустріч двох лідерів “підкреслить незмінну прихильність Сполучених Штатів до України” і є частиною постійних зусиль Байдена згуртувати “світ на підтримку народу України, який захищає свій суверенітет і територіальну цілісність”.
Високопоставлений чиновник адміністрації заявив, що Байден не прийде на зустріч в середу “з повідомленням, яке полягає в тому, щоб підштовхнути Зеленського будь-яким чином” до пошуку дипломатичного завершення війни з Росією. Чиновник, який говорив на умовах анонімності, оскільки поїздка не була офіційно оголошена, сказав, що Росія не дала жодних ознак того, що вона готова брати участь у добросовісних переговорах про припинення війни.

Водночас посадовець запевнив, що Байден не дозволить втягнути Сполучені Штати в активну війну з Росією на боці України – обіцянку, яку президент дав ще до того, як російські війська увійшли в Україну наприкінці лютого.

Очікується, що після зустрічі з Байденом і членами його команди з національної безпеки Зеленський проведе прес-конференцію в Білому домі, повідомили офіційні особи. Потім він відправиться на Капітолійський пагорб для того, щоб, ймовірно, виступити на спільному засіданні Конгресу, оскільки контроль демократів над Палатою представників – і правління представника Каліфорнії Ненсі Пелосі на посаді спікера – наближається до кінця.

Хоча Байден пообіцяв продовжувати свою підтримку “стільки, скільки буде потрібно”, він стикається з певним опором у Конгресі, де республіканці готові взяти контроль над Палатою представників 3 січня. Всього за кілька годин до того, як з’явилася новина про візит Зеленського, лідери республіканців у цій палаті доручили рядовим законодавцям виступити проти законопроекту про витрати на суму близько 1,7 трильйона доларів, який включає допомогу Україні.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube