300-й день війни Росії проти України очима The New York Times


19:4220.12.2022

Американське авторитетне видання проаналізувало 300 день війни Росії проти України. А цей день був незвичайним – Зеленський в Бахмуті нагороджував військових, а Путін в Кремлі також нагороджував – колаборантів і пропагандистів.

Ці дві події виявились надзвичайно символічними, і газета The New York Times не змогла пройти повз нього. Інше ТВ переклало для вас цей текст.

Президенти України та Росії у вівторок роздали медалі: Президент Володимир Зеленський поїхав до обложеного східного міста Бахмут, щоб відзначити українських солдатів, коли вдалині гриміла артилерія, в той час як Президент Володимир Путін вшановував російських окупаційних діячів та лідерів пропаганди в безпечних, позолочених залах Кремля.

Це був момент на двох екранах, який зафіксував нерозв’язність війни, що розпочалася 300 днів тому, і продемонстрував різкий контраст у лідерстві у воєнний час, коли пан Зеленський демонстрував нову зухвалість, а пан Путін сигналізував, що не зупиниться у своєму нападі.

У той час як російські війська окопуються на більшій частині 600-мильного фронту після низки поразок на полі бою, Москва посилила свої атаки на українську інфраструктуру, наносячи хвилю за хвилею ракетні удари і удари з безпілотників, спрямовані на те, щоб занурити країну в темряву.

На полі бою неодноразові напади Росії на Бахмут, місто, яке колись було домом для 70 000 жителів у східному регіоні Донбасу, були невпинними та катастрофічними, викликаючи аналогії з образами випаленої землі, що залишалася після найсмертоносніших битв Першої світової війни.

Зеленський вирушив рано вранці у свою, можливо, найнебезпечнішу поїздку на лінію фронту з моменту початку бойових дій у лютому, подолавши понад 440 миль від столиці. Одягнений у звичайну армійську зелену куртку, він вручив медалі солдатам у бойовій формі та позував для фотографій з солдатами, вітаючи їхню “надлюдську” мужність.

“Схід тримається тому, що бореться Бахмут”, – сказав він військовим, додавши, що в ньому йде боротьба: “У запеклих боях і ціною багатьох життів тут відстоюється свобода для всіх нас”.

Паралельна церемонія нагородження пана Путіна відзначалася більшою помпезністю – і меншим ризиком. Вона відбулася через кілька годин після того, як Путін оприлюднив відеозвернення до співробітників російських силових структур, в якому він попередив, що ситуація в утримуваних Росією частинах України є “надзвичайно складною”.

І це, як видається, було спрямоване на те, щоб показати Україні та її західним союзникам, що Путін сповнений рішучості продовжувати свою боротьбу, незважаючи на те, що, за словами американських офіційних осіб, російські втрати наразі перевищують 100,000 вбитих і поранених.

Серед тих, кого вшанували у вівторок в Кремлі на телевізійному заході, були деякі з найбільш відомих російських про-військових діячів. Серед них були призначені Росією керівники чотирьох українських областей, які Путін незаконно анексував у вересні, незважаючи на те, що більша частина території все ще перебуває під контролем України. Там був Семен Пегов, популярний російський військовий блогер, який був поранений в Україні. І була Маргарита Симоньян, жорсткий редактор одного з найважливіших пропагандистських каналів Кремля, телевізійної мережі RT.

“Спасибі, що вирвали наших людей з кривавих пащ цих людожерів, незважаючи на біль і кров”, – сказала Симоньян на церемонії, очевидно, маючи на увазі брехливе твердження Кремля про те, що в Україні відбувається геноцид проти російськомовних. “І ми будемо допомагати вам бити цих людожерів стільки, скільки ви будете вимагати від нас”.

Це було нагадуванням про те, що потужний пропагандистський апарат Росії, як і сам Путін, все частіше визнає боротьбу Росії на фронті, хоча й продовжує приховувати масштаби втрат армії. Водночас він представляє війну як екзистенціальну – стверджуючи, що справжнім ворогом є НАТО, яке прагне знищити Росію – і намагається підготувати росіян до подальших жертв.

Путін у короткій промові наприкінці церемонії сказав, що це “важкі, незвичайні часи”, і похвалив російських солдатів як “героїв”.

“Коли країна або навіть кожна людина розвивається, рухається вперед, вона завжди долає певні труднощі на цьому шляху, – сказав Путін. “Але сьогодні це дійсно супроводжується особливими викликами”.

Неоголошений візит Президента Володимира Зеленського у вівторок до Бахмута, щоб згуртувати тамтешніх солдатів, став, можливо, його найсміливішим візитом на лінію фронту з часу вторгнення Росії в Україну та демонстрацією непокори перед обличчям безперервного наступу Москви на зруйноване східне місто.

Битва за Бахмут, що на східному Донбасі, перетворилася на одну з найкривавіших кампаній війни. По мірі того, як втрати обох сторін зростали, утримання Україною зруйнованого міста набуло символізму, який перевершує його військове значення. У магазинах по всій Україні з’явилися наклейки на бампера, картини і футболки з гаслом: “Бахмут тримається”.

Незважаючи на багатомісячні російські бомбардування та хвилі нападів з боку формувань “групи Вагнера”, сумнозвісної воєнізованої організації, яка допомагає Кремлю вести військові дії в деяких частинах України, місто залишається під українським контролем.

У Бахмуті Зеленський привітав мужність солдатів, які воюють у виснажливих умовах.

“Мені здається, що герої Бахмута повинні отримати те саме, що отримує кожна людина”, – сказав Зеленський, повідомляє український телеканал “Свобода”, який висвітлював цю поїздку. “Я бажаю їхнім дітям, сім’ям – щоб у них все було добре, щоб у них було тепло, щоб у них було здоров’я”.

Пан Зеленський неодноразово говорив про “дуже складну” ситуацію в деяких частинах Донбасу, з особливо жорстокими боями навколо Бахмута. У своєму нещодавньому зверненні він сказав, що російські сили “знищили” Бахмут, перетворивши місто, в якому колись мешкало 70 000 людей, на “спалені руїни”.

Під час попередніх поїздок на фронт Зеленський піднімав синьо-золотий прапор України після того, як російські окупаційні війська були вигнані з міст, включаючи Ізюм на північному сході та Херсон на південному заході. Візит Зеленського до Бахмута відбувся в той час, коли українські війська заявляють, що вони витіснили росіян з деяких позицій на околиці міста, хоча ситуація там далека від стабільної.

Українські сили утримують Бахмут у складі різних підрозділів, включаючи 93-ю механізовану бригаду та 58-му мотопіхотну бригаду, які були виснажені безперервними російськими атаками. Інші підрозділи, передислоковані з півдня України, прибули протягом останніх тижнів для посилення оборони міста.

В той час як російські війська окопуються і створюють більш укріплені оборонні позиції на більшій частині 600-мильного фронту, вони продовжують штурмувати Бахмут з різних напрямків. Вони зазнали значних втрат і широко розповсюджуються повідомлення про низький моральний дух і безлад в російських лавах, а засуджені, завербовані для участі в бойових діях, вступають у сутички з іншими підрозділами.

Британська військова розвідка заявила в понеділок, що російським новобранцям на сході України “ймовірно, погрожують стратою без суду і слідства”, якщо вони не підкоряться наказам штурмувати українські позиції.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube