Папа Франциск вирішив назавжди повернути Греції 3 фрагменти Парфенону із мезеїв Ватикану


17:4319.12.2022

Папа Римський Франциск вирішив повернути Греції три 2500-річні фрагменти Парфенону, які протягом двох століть перебували в папських колекціях музеїв Ватикану.

Про це повідомляє Guardian.

У короткій заяві Ватикану йдеться, що Папа передає їх Архієпископу Ієроніму II, главі Грецької Православної Церкви і духовному лідеру Греції, як “пожертву” і “конкретний знак його щирого бажання слідувати екуменічним шляхом істини”.

Один з трьох фрагментів фризу та метопи Парфенону – бородата чоловіча голова, яка буде “подарована” Ватиканом Предстоятелю Елладської Православної Церкви Архієпископу Ієроніму ІІ.
Парфенон, який знаходиться на Акрополі в Афінах, був завершений в п’ятому столітті до нашої ери як храм богині Афіни, а його декоративні фризи містять одні з найбільших зразків давньогрецької скульптури.

Три фрагменти, що знаходяться у Ватикані, включають голову коня, голову хлопчика та голову бородатого чоловіка, які зберігаються у Ватикані з 19 століття. Голова хлопчика була передана Греції на рік у 2008 році.

Рішення “подарувати” скульптури Грецькій православній церкві, а не повертати їх безпосередньо грецькій державі, широко розглядається як спосіб Ватикану уникнути створення прецеденту, який може вплинути на інші скарби в його музеях, оскільки багато груп “перших націй” і колонізованих країн світу вимагають від західних музеїв повернення артефактів і творів мистецтва, пограбованих під час колонізації.

Міністерство культури і спорту Греції висловило вдячність за “щедре” рішення Папи Римського, а також сподівання, що цей крок чинитиме тиск на Британський музей. Музей Акрополя також привітав це рішення. Поки неясно, які плани у Ієроніма на маленькі скульптури.

Рішення Ватикану, на виконання якого, як очікується, ще знадобиться деякий час, ймовірно, посилить тиск на Британський музей, який відмовився повернути свою велику колекцію скульптур Парфенону, також відому як Елгінські мармури, що є центральним експонатом музею з 1816 року.

Протягом десятиліть Греція зверталася до Великої Британії з проханням назавжди повернути 2500-річні скульптури, які британський дипломат лорд Елджин вивіз з храму Парфенон на початку 19-го століття, будучи послом в Османській імперії, яка на той час була правителем Греції.

Британський музей неодноразово виключав можливість повернення мармурів, які включають близько половини 160-метрового фриза, що прикрашав Парфенон, і наполягає на тому, що вони були придбані на законних підставах.

Раніше цього місяця стало відомо, що опікуни музею провели таємні переговори з прем’єр-міністром Греції про повернення мармуру. Уряд Греції заявив, що ніякого рішення не буде прийнято, в той час як Британський музей заявив, що, хоча він і хоче “нового партнерства з Грецією щодо Парфенону”, “ми не збираємося демонтувати нашу велику колекцію, оскільки вона розповідає унікальну історію нашого спільного людства”.

Агенція ООН з питань культури ЮНЕСКО закликала Грецію та Велику Британію досягти врегулювання.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube