Командувач ОК “Південь” генерал-майор Ковальчук: “Контрнаступ на Херсон був успішним лише на 50-60% – через нестачу боєприпасів”


18:2517.12.2022

Командувач ОК “Південь” генерал-майор Андрій Ковальчук вважає, що президент РФ Володимир Путін може вдатися до повної мобілізації в Росії й відправити на війну мільйони чоловіків.

Ці коментарі були зроблені в розлогому інтерв’ю Sky News, в якому генерал-майор Ковальчук поділився своїми думками про операцію, що тривала влітку і восени і в результаті якої було відвойовано значні території на півдні України, а кульмінацією стало звільнення міста Херсон, єдиного обласного центру, який був захоплений Росією з часу повномасштабного вторгнення.

Україна готується до того, що Росія знову спробує вторгнутися з півночі – можливо, приблизно в річницю своєї першої невдалої спроби захопити Київ у лютому минулого року, заявив високопоставлений командир.

Президент Володимир Путін може навіть віддати наказ про участь у війні мільйонам солдатів, оскільки російський наступ зазнає невдачі перед обличчям запеклого і стійкого українського опору, заявив в інтерв’ю генерал-майор Андрій Ковальчук, один з найстарших офіцерів Збройних Сил України.

Він сказав, що українські збройні сили будуть готові навіть до боротьби з мільйонами росіян, але вони потребуватимуть ще більш підтримки з боку західних союзників, включаючи потенційно касетні боєприпаси – тип зброї, який багато країн, в тому числі Великобританія, заборонили.

Генерал-майор Ковальчук, 48 років, ключовий архітектор великого контрнаступу на півдні країни, сказав Sky News, що Україна виграє війну – повернувши всю свою територію, включаючи Кримський півострів.

Але командувач оперативного командування “Південь” – нагороджений і висококваліфікований офіцер – попередив, що найзапекліші бої можуть бути ще попереду. Однак його найбільш помітні зауваження стосувалися потенціалу Росії щодо розширення її нападу.

“Ми живемо з думкою, що вони знову нападуть

Відповідаючи на запитання, чи будуть російські війська знову намагатися вторгнутися в Україну з півночі, сходу та півдня, можливо, навіть 24 лютого, у річницю початку повномасштабного вторгнення Кремля минулого року, командувач сказав, що такі варіанти розвитку подій можливі: “Так, ми передбачаємо такі варіанти, такі сценарії. Ми до цього готуємося. Ми живемо з думкою, що вони знову нападуть. Це наше завдання”.

Особливу увагу він приділив можливості повторного вторгнення російських військ через Білорусь на північному кордоні України – на шляху наступу на столицю.

“Ми розглядаємо можливість наступу з Білорусі наприкінці лютого, можливо, пізніше”, – сказав генерал-майор Ковальчук, виступаючи у невідомому місці на півдні України.

“Ми готуємося до цього. Проводимо розвідку. Дивимося, де вони накопичують сили і засоби. Ми готуємося”.

Перша спроба Росії захопити Київ з півночі закінчилася принизливою поразкою.

Більш мотивовані сили України, підтримані спочатку обмеженим потоком західного озброєння, змогли дати відсіч погано підготовленим і погано оснащеним військам загарбників протягом декількох тижнів.

“Ми маємо бути готові”, якщо Путін оголосить повну мобілізацію

Якщо Путін спробує вдруге, спираючись на залишки близько 300 000 військових, яких він мобілізував влітку, Україна має бути краще підготовленою, щоб дати їм відсіч, попередив генерал.

“Ми замінували окремі райони і підготували надійну оборону на певних ділянках”, – сказав він.

“Більше не буде так, що вони [росіяни] просто зайдуть, як це було 24 лютого (2022 року)”.

Відвертий командир, якого люблять і високо цінують серед його підлеглих і колег, також підняв питання про перспективу того, що російський президент віддасть наказ про повну мобілізацію в Росії, оскільки війна затягнеться, і це може призвести до того, що мільйони чоловіків будуть відправлені на фронт.

Відповідаючи на запитання, чи очікує він на мільйонну мобілізацію, генерал-майор Ковальчук сказав: “Я думаю, що Путін думає про це. І ми не можемо виключати такого варіанту. Ми повинні бути до цього готові”.

Щодо того, чи зможе Україна впоратися з такою великою силою вторгнення, він відповів: “Безумовно, так. Однозначно так. Я вважаю, що наша позиція і позиція наших партнерів сьогодні має бути чіткою. Якщо Путін проведе повну мобілізацію, наші партнери готові надати нам всі сили і засоби для того, щоб зупинити не 300-тисячну армію, а мільйонну армію”.

Україні “потрібно більше зброї

“Нам потрібно більше зброї колективного ураження – не автомат, а кулемет, не снаряд, а касетний боєприпас. Є відповідна протидія діям ворога. Ми впевнені, що в цьому нам допоможуть наші партнери – ті, хто хоче, щоб ми перемогли. Тому що перемагає сьогодні не тільки Україна, а весь цивілізований світ. І ми повинні перемогти”.

Великобританія є однією з понад 100 країн, які підписали міжнародний договір, що забороняє використання касетних бомб. Десятки країн ще не підписали його, в тому числі Сполучені Штати.

У найближчій перспективі, за словами генерала, Україні необхідна зброя від західних союзників, яка призначена для проведення наступальних операцій.

“Нам потрібні і танки, і літаки. Нам також потрібна надійна система протиповітряної оборони, яка має ефективність не менше 95%”.

Командувач розповів про операцію своїх військ з відвоювання ділянок окупованої території на західному березі Дніпра на півдні, включаючи обласний центр Херсон, яка відбулася 11 листопада.

Він сказав, що кінцевою метою було знищення всіх російських солдатів на західному березі річки. Однак, часовий тиск і нестача боєприпасів призвели до того, що росіяни врешті-решт змогли відступити.

Генерал сказав, що це означає, що контрнаступ був успішним лише на 50-60%, зазначивши, що ці російські війська з тих пір перемістилися для ведення бою з українськими позиціями на сході, а також все ще мають можливість наносити артилерійські удари по західному берегу річки.

Щодо наступних цілей України, старший командувач був небагатослівним – поки що.

“Колись я обов’язково напишу мемуари, – сказав він. “Розповім правду про те, що відбувалося. “Сьогодні я не можу сказати занадто багато, щоб не зіпсувати майбутнє”.

У планах, однак, є повернення Криму.

“Крим – це обов’язково, це лише питання часу”, – сказав генерал, сидячи перед лінією прапорів, що представляють різні регіони на півдні України, включаючи півострів.

“Цей прапор не просто так висить”, – сказав він. “Ми повернемо кожен квадратний сантиметр нашої території”.

Він не назвав часових рамок перемоги, але висловив сподівання, що це буде незабаром.

“Хотілося б вирішити всі питання в цьому році. Але я вірю, що наступного року ми доведемо все до логічного завершення”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube