Cуд Туреччини відправив за грати мера Стамбула, потенційного суперника Ердогана на виборах


06:3515.12.2022

У  Туреччині суд ув’язнив мера Стамбула Екрема Імамоглу до двох років і семи місяців тюрьми за звинуваченням у образі членів Вищої виборчої ради країни.  Про це повідомило агентство AP.

Суд визнав мера Екрема Імамоглу винним, а також наклав на нього політичну заборону, яка може призвести до його усунення з посади. Очікується, що Імамоглу, який належить до головної опозиційної Республіканської народної партії, подасть апеляцію на вирок.

Критики стверджують, що судовий процес над мером є спробою усунути ключового опонента президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. У червні в Туреччині заплановані президентські і парламентські вибори. Опитування свідчать про падіння рейтингу популярності Ердогана на тлі економічних потрясінь і інфляції, що перевищує 84%.

Імамоглу був обраний мером Стамбула в березні 2019 року. Його перемога стала історичним ударом для Ердогана і президентської Партії справедливості і розвитку, яка контролювала Стамбул протягом чверті століття. Партія наполягала на анулюванні результатів муніципальних виборів у 16-мільйонному місті, стверджуючи про порушення.

Оскарження призвело до повторних виборів через кілька місяців, на яких Імамоглу також виграв.

Імамоглу був звинувачений в образі вищих посадових осіб після того, як 4 листопада 2019 року він назвав скасування законних виборів актом “дурості”.

Мер заперечує, що ображав членів виборчої ради, наполягаючи на тому, що його слова були відповіддю на те, що міністр внутрішніх справ Сулейман Сойлу назвав його “дурнем” і звинуватив Імамоглу в критиці Туреччини під час візиту до Європейського парламенту.

Тисячі людей зібралися перед будівлею муніципалітету, щоб засудити вирок проти популярного мера, вигукуючи “Права, закон, справедливість!” і закликаючи уряд і Ердогана піти у відставку.

“Це рішення є доказом того, що правителі цієї країни не мають на меті принести справедливість і демократію в країну”, – сказав Імамоглу, звертаючись до натовпу з даху автобуса. “Вони перестали боротися чесно і хоробро. Вони вдаються до всіляких хитрощів, щоб захистити свій порядок”.

Опозиційний політик Мерал Аксьонер, чия правоцентристська партія об’єднала зусилля з Республіканською народною партією на муніципальних виборах 2019 року, приїхав до Стамбула з Анкари на знак підтримки мера.

“Це коли (уряди) бояться, що вони пригнічують і здійснюють несправедливість”, – сказала вона, стоячи поруч з Імамоглу. “За цим рішенням стоїть великий страх”.

Аксьонер нагадала, що Ердоган був мером Стамбула в 1990-х роках і був несправедливо усунутий з посади за читання вірша, який суд визнав порушенням світських законів Туреччини.

“Ця пісня на цьому не закінчиться”, – сказала вона, повторивши коментар, який свого часу зробив Ердоган.

Лідер Республіканської народної партії Кемаль Кілічдароглу перервав візит до Німеччини, щоб повернутися до Туреччини і підтримати Імамоглу.

Під час судового процесу суд заслухав свідчення прес-секретаря Імамоглу Мурата Онгуна, який підтвердив, що слова мера були відповіддю на слова Сойлу.

“Ні до, ні після цієї події, ні навіть 6 травня (2019 року), коли вибори були скасовані, я не чув від Екрема Імамоглу жодних негативних слів на адресу членів (Вищої виборчої ради), – цитує Онгуна новинний сайт Т24. “Всі його заяви були зроблені на адресу політичних діячів”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube