У Вільнюсі за рішенням суду знесуть Дім Москви


17:3612.12.2022

Дільничний суд міста Вільнюса надав право Будівельній інспекції знести Будинок Москви і передбачив штраф у розмірі 300 євро на громадську установу, що управляє будівлею, за кожен день невиконання рішення.

Про це повідомляє Delfi.

“Після того, як суд надав Будівельній інспекції право на знесення незаконно зведеної будівлі, найближчим часом буде складено кошторис на знесення і проведено процедури держзакупівель для вибору підрядника, який виконуватиме роботи зі знесення. Планується, що знесення Будинку Москви завершиться до кінця 2023 року”, – йдеться в повідомленні інспекції, поширеному в понеділок.

За даними Будівельної інспекції, законами не передбачено можливості експропріації незаконно збудованих будівель, тому за відсутності можливості їхньої легалізації єдиним можливим законним способом є їхнє знесення. Ще в грудні 2016 року Дільничний суд міста Вільнюса визнав недійсним документ про дозвіл на будівництво, виданий Вільнюським самоврядуванням 2008 року, і зобов’язав забудовника перебудувати будівлю відповідно до нього. Оскільки будівельник не перебудував будівлю, громадську установу зобов’язали її знести, а якщо вона цього не зробить, то суд дозволяв Будівельній інспекції проводити роботи зі знесення.

У лютому 2020 року реалізацію рішення було продовжено на два роки, остаточні терміни його реалізації настали в жовтні цього року.

Інспекція стверджує, що виконала всі обов’язки, передбачені законом, і тільки після цього звернулася до судового пристава-виконавця, який після порушення виконавчого провадження звернувся у встановленому законом порядку до суду щодо застосування передбачених законом наслідків рішення суду по відношенню до відповідача: застосування штрафу за невиконання рішення суду і можливість організації робіт зі знесення Будівельною інспекцією.

Ідея Будинку Москви у Вільнюсі розвивалася з 2004 року, після візиту тодішнього мера Москви Юрія Лужкова до Вільнюса, під час святкування 750-річчя коронації короля Міндаугаса. Тоді було ухвалено й рішення про реалізацію аналогічного проєкту вільнюського будинку в Москві. Було оголошено, що Будинок Москви стане центром культурного та ділового співробітництва, метою якого є створення та подальший розвиток добросусідських відносин між Москвою та Вільнюсом.

У 2008 році Вільнюське самоврядування видало дозвіл на будівництво будівлі на перетині вулиць Рінктіне і Юозапавічюс, почалося будівництво. Однак у 2016 році Окружний суд міста Вільнюса частково задовольнив позов Будівельної інспекції та визнав виданий самоврядуванням дозвіл незаконним, оскільки він порушує вимоги щодо висоти та щільності забудови, встановлені самим самоврядуванням у детальному плані цієї території.

В Оцінці загроз національній безпеці 2017 року Департамент державної безпеки зазначив, що перспективи проєкту Будинку Москви у Вільнюсі “мають відносно високе символічне і практичне значення для Росії як потенційного інструменту її впливу, внутрішньої політики і публічної дипломатії”.

Нагадаємо, о до Дня Незалежності України на фасад цього будинку дула нанесена неофреска – як “своєчасний і потужний символ єдності країн Балтії та України”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube