Заступницю голови Європарламенту затримали в Бельгії через корупцію і лобіювання Катару


23:0609.12.2022

У Брюсселі в п’ятницю ввечері була арештована одна з віцепрезиденток Європарламенту, депутатка від грецьких соціалістів Єви Кайлі у справі про незаконний лобізм з боку Катару в установі ЄС.

Бельгійська поліція провела обшуки в 16 будинках і затримала щонайменше чотирьох осіб в Брюсселі і його околицях в п’ятницю в рамках розслідування лобіювання Катару в Європейському парламенті.

Про це повідомляє POLITICO.

Ці обшуки спричинили великий скандал для парламенту і, зокрема, для групи соціалістів і демократів, яку критикували за м’яку позицію щодо Катару напередодні Чемпіонату світу з футболу.

Обшуки проводилися в рамках більш широкого розслідування “злочинної організації, корупції та відмивання грошей”, і в першу чергу були спрямовані на помічників парламенту, йдеться в заяві бельгійської федеральної прокуратури.

Бельгійська газета Le Soir повідомила, що серед затриманих – віце-президент Європарламенту Єва Кайлі від грецької соціалістичної партії Пасок і Лука Вісентіні, генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок.

Держава Перської затоки стала предметом нещодавніх суперечок як господар Чемпіонату світу з футболу 2022 року, під час якого її критикували за регресивну політику щодо прав ЛГБТК+ та робітників-мігрантів.

“Протягом декількох місяців слідчі Федеральної судової поліції підозрюють країну Перської затоки у впливі на економічні та політичні рішення Європейського парламенту (ЄП)”, – йдеться в заяві прокурора.

Катар звинувачується в тому, що він націлився на чиновників “зі значною політичною та/або стратегічною позицією” в парламенті, відправляючи їм “значні суми грошей” і “важливі подарунки”, йдеться в заяві прокурора.

Катар є великим виробником скрапленого природного газу, і західні політики намагаються утримати цю країну, оскільки вони намагаються знайти альтернативні джерела енергії на тлі війни Росії проти України.

Бельгійські слідчі з’ясовують, чи намагався Катар впливати на позиції в парламенті способами, які “виходять за рамки класичного лобіювання”, за словами Кнака. Під час обшуків поліція вилучила “приблизно 600 000 євро готівкою”, мобільні телефони та комп’ютерне обладнання.

У своїй заяві S&D Group заявила, що вона “шокована звинуваченнями в корупції в європейських інституціях” і буде “повністю співпрацювати з усіма слідчими органами”.

У заяві додається: “Враховуючи серйозність звинувачень, до надання компетентними органами відповідної інформації та роз’яснень, ми просимо призупинити роботу над будь-якими файлами та пленарні голосування щодо країн Перської затоки, зокрема, щодо лібералізації візового режиму та запланованих візитів”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube