Деркачу висунули звинувачення в США – йому загрожує до 30 років тюрми


10:1608.12.2022

Українському політику, який перебуває під санкціями і, за словами американської влади, має зв’язки з російськими спецслужбами, в середу було висунуто нові кримінальні звинувачення у зв’язку з купівлею ним двох кондомініумів у Беверлі-Хіллз, штат Каліфорнія.

Про це повідомлє АВС.

Звинувачення були оголошені федеральними прокурорами в Брукліні та спеціальною групою “KleptoCapture” Міністерства юстиції проти Андрія Деркача, члена українського парламенту, якого Сполучені Штати назвали російським агентом і який нібито намагався вплинути на президентські вибори 2020 року, передаючи дезінформацію про Джо Байдена Руді Джуліані.

Деркач звинувачується в обвинувальному акті за сімома пунктами: змова з метою порушення Закону про міжнародні надзвичайні економічні повноваження, змова з метою банківського шахрайства, змова з метою відмивання грошей і чотири пункти про відмивання грошей. Деркач нібито придбав два об’єкти нерухомості в Каліфорнії всупереч новим санкціям США, запровадженим на початку цього року, і приховав свою зацікавленість в угодах.

“Поведінка цього кремлівського активу, який потрапив під санкції за спробу отруїти нашу демократію, показала, що він здатен використовувати банківську систему для досягнення своїх незаконних цілей. США не будуть безпечною гаванню, де злочинці, олігархи або суб’єкти, що перебувають під санкціями, можуть приховувати свої нечесно отримані прибутки або впливати на наші вибори”, – заявила прокурор США Бреон Мір у заяві, оголошуючи про висунення звинувачень.

Деркач, який залишається на волі, був підданий санкціям за його передбачувані спроби вплинути на президентські вибори в США в 2020 році від імені російських спецслужб, в той час як прокурори заявили, що він одночасно вступив у змову з метою шахрайським шляхом отримати вигоду від комфортного життя в США.

“Намагання користуватися захистом, безпекою та свободами відкритого суспільства, водночас таємно працюючи над підривом цього самого суспільства, є лицемірством. Особливо кричуще лицемірство у випадку з Андрієм Деркачем, на якого накладено санкції за спроби підірвати американську демократію, в той час як він корумповано намагається отримати вигоду від її захисту”, – заявив директор KleptoCapture Ендрю К. Адамс (Andrew C. Adams).

У разі визнання його винним Деркачу загрожує до 30 років позбавлення волі.

Раніше представники Мінфіну заявляли, що Деркач контролював два веб-сайти, які допомагали поширювати дезінформацію про американських чиновників.

Джуліані приїжджав в Україну в 2019 році разом з ведучою новин OAN Шанель Ріон, де вони зустрілися з Деркачем для інтерв’ю і взяли у нього документи. Федеральні прокурори в Нью-Йорку розслідували діяльність Джуліані в Україні, але на початку цього року вирішили не висувати кримінальних звинувачень.

Нагадаємо за інформацією Вашингтона, Деркача понад 10 років є активним російським агентом. Влітку 2021 року Рада нацбезпеки й оборони України також запровадила санкції проти скандального нардепа.

В червні цього року СБУ заявила, що викрила агентурну мережу ГУР РФ, яку координував Деркач. У вересні 2022-го проросійському нардепу оголосили про підозру. Слідство встановило, що впродовж 2019 – 2022 років Деркач одержав щонайменше 567 тисяч доларів від російських правоохоронних та розвідувальних органів. Ці гроші йому платили за підривну діяльність проти України.
За рішенням суду колишньому депутатові обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Однак наразі він переховується від слідства та перебуває у державному та міжнародному розшуку.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube