Угорщина продовжила блокувати надання Україні 18 млрд євро допомоги від ЄС


16:5806.12.2022

Уряд Угорщини у четвер заблокував домовленість про виділення Україні 18 млрд євро фінансової допомоги. Водночас, як зазначає Bloomberg, країни-члени Європейського Союзу відклали остаточне рішення щодо надання майже 8 мільярдів доларів Будапешту, щоб зважити рекомендації заморозити кошти через проблеми з корупцією і порушенням верховенства права в уряді Віктора Орбана.

За словами офіційного представника ЄС, зустріч міністрів фінансів у Брюсселі у вівторок зняла питання виділення коштів Угорщині з офіційного порядку денного. Рішення має бути ухвалено до 19 грудня, пише ЛБ.

“Верховенство права не підлягає обговоренню, це зрозуміло, це наріжний камінь Європейського Союзу, і Угорщина повинна цього дотримуватися”, – сказав міністр фінансів Австрії Магнус Бруннер журналістам.

Через вето Угорщини ЄС шукатиме альтернактивних шляхів виділення 18 млрд євро Україні, пише POLITICO. Єврокомісія розгляне, як “запропонувати Україні необхідне рішення вже з січня”, заявив єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Ган під час відкритого засідання міністрів фінансів блоку. Це означає щось схоже на так звану посилену співпрацю – законний шлях для уникнення вето.

Але це рішення вимагатиме від країн ЄС надання національних бюджетних гарантій, які в деяких випадках потребують схвалення парламенту, що може зайняти деякий час.

Читайте: Угорщину звільнили від дотримання стелі цін на російську нафту



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube