Польська прокуратура не дасть дозволу на участь української сторони в розслідуванні вибуху ракети


11:2721.11.2022

Польська прокуратура не погодиться залучати українську сторону до розслідування вибуху ракети в Пшеводуві, внаслідок якого загинули двоє осіб.

Про це повідомляє Rzeczpospolita.

«Такої юридичної можливості немає, і це суперечило б процедурам, не кажучи вже про інтереси слідства, в рамках якого розглядаються всі можливі версії, зокрема і тієї, що могла впасти українська ракета ППО», – кажуть джерела видання, знайомі зі слідством.

Українські слідчі прибули до села Пшеводув після закінчення огляду, який проводили польські слідчі, і змогли побачити місце події – залишки ракети та воронку, але жодних процесуальних дій не проводили, оскільки за законом це неможливо (так само, як і польські слідчі не можуть здійснювати доказову діяльність на території іноземної держави, максимум можуть бути «пасивним спостерігачем»), зазначає видання.

Рішення про хід розслідування та його напрямки приймаються виключно польською прокуратурою. Навіть голова Бюро національної безпеки Яцек Сівера визнав, що хоча участь українських спостерігачів можлива, це не означає, що вони братимуть участь у розслідуванні, пояснивши, що «це вимагає дотримання правосуддя та суміжних процедур».

Участь українців у слідстві була б можливою в рамках міжнародної слідчої комісії, але поки що вона не створена.

«Загинули громадяни Польщі. Розслідування веде польська прокуратура та польські служби, які з нею співпрацюють. Ведуться переговори про напрацювання принципів співпраці, включно з питаннями, наприклад, передачі матеріалів чи обміну доказами», – повідомляють джерела, близькі до слідства.

Його веде Мазовецьке управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією Національної прокуратури.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube